Panorama Landschap


Panorama Landschap beschrijft het karakter van het Nederlandse landschap in 78 regio’s en biedt hiermee inspiratie voor ruimtelijke ontwikkelingen.

Panorama Landschap geeft voor heel Nederland – in 78 regio’s en een apart artikel over de grote wateren – een korte karakterschets van de geschiedenis van het landschap, vanuit het perspectief van eeuwenlange veranderingen. Deze landschapskarakteriseringen bevatten geen waardering voor het landschappelijke erfgoed, of een uitputtende inventarisatie van allerlei elementen en patronen. Het zijn kleine biografieën, gericht op de genese (wordingsgeschiedenis) van het landschap: van de prehistorie tot het heden.

Wat levert het op

Verandering is de enige constante factor in het Nederlandse landschap. Daarom is het niet wenselijk om historische landschappen te beschermen, maar om ze juist op een weloverwogen manier te transformeren en mee te nemen in veranderingen. Deze landschapskarakterisring helpt om het cultuurlandschap te lezen en begrijpen. Daarmee is het een instrument voor ruimtelijke planvorming. De gebruikers zijn erfgoedprofessionals, maar ook planologen, bestuurders en beleidsmakers, burgers en eigenaren van gebouwen en grond. Panorama Landschap geeft iedereen de gelegenheid om mee te praten over de kwaliteiten van de eigen woonomgeving in relatie tot toekomstige ontwikkelingen.

Regio’s

Nederland telt twaalf provincies en ongeveer vierhonderd gemeenten. Voor sommige doeleinden kan echter juist het niveau tussen provincie en gemeente in nuttig zijn. Lees meer over de totstandkoming van de 78 regio’s in het achtergronddocument dat onderaan deze pagina is te downloaden.

Gebruik van Panorama Landschap

De artikelen zijn als pdf’s te downloaden door op bovenstaande kaart te klikken. Onder deze pagina is het verantwoordingsdocument te downloaden, waarin uitgebreid ingegaan op de gemaakte keuzes. Naar verwachting verschijnt in het najaar een online publicatie waarin de losse artikelen als één pdf zijn gebundeld.

Door wie

Panorama Landschap is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is ontwikkeld in het kader van de Visie Erfgoed en Ruimte. Voor vragen of opmerkingen, neem contact op met de Infodesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via info@cultureelerfgoed.nl of (033) 421 74 56.