Nieuwe brug over Taarlose Diep


De brug over het Taarlose Diep in de Osdijk in Taarlo is vervangen. Een aantal palen van de brug verkeerden in slechte staat, waardoor er geen zwaar verkeer meer over mocht rijden. De werkzaamheden hebben een aantal maanden geduurd. Nu kan iedereen weer gebruik maken van de overgang.

Flora en Fauna
Om de dieren rondom de brug zo min mogelijk te storen zijn de werkzaamheden onder ecologische begeleiding uitgevoerd. De dieren hebben geen hinder van de werkzaamheden ondervonden, dat blijkt uit de inspecties die voor en tijdens de uitvoering zijn gedaan. Onder de nieuwe brug zijn op de wal keien aangebracht. Hierdoor is het voor dieren makkelijker om er onderdoor te gaan.

Witte leuningen
Oorspronkelijk hadden alle bruggen in het Drentsche Aa gebied wit geschilderde leuningen die trechtervorming uitliepen. De bekendste was ongetwijfeld de Schipborgerbrug, tegen de achtergrond van de toen nog kale Zeegserduinen. Het ontwerp van de nieuwe brug in de Osdijk is geïnspireerd op de oude brug bij Schipborg en heeft daarom witte leuningen.

20170622_201320 20170622_201258

Uitvoering projecten Landschapsvisie
Naar aanleiding van de herziening van de Landschapsvisie Drentsche Aa heeft Staatsbosbeheer de beleving van de beek verbeterd door zichtlijnen parallel aan de beek open te maken. Bij markante punten als beekovergangen en belvedères is het uitzicht hersteld. Zo ook bij deze (fiets)brug over het Taarlosche Diep richting ‘De Heest’.

bron: gemeente Tynaarlo, https://www.tynaarlo.nl/nieuwe_brug_over_taarlose_diep/