Drentsche Aa Nieuwsbrief nr 56


bloemrijk veld

Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.

Mededeling ivm Corona

Nationaal Park Drentsche Aa volgt de corona richtlijnen van het RIVM. Mede daarom is besloten dat alle Nationaal Park excursies en evenementen tot 1 september niet door gaan. Op onze website www.drentscheaa.nl en social media pagina's (Facebook, Twitter en Instagram) houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte.

Individueel (of als stel of gezin) de natuur in gaan kan nog steeds. Neem wel altijd de minimumafstand van anderhalve meter tot andere bezoekers in acht en mijd al te drukke situaties. Gebruik uw gezond verstand en breng uzelf en anderen niet in gevaar.

IMG_1995

Dag van het Nationaal Park

Op 24 mei 2020 vond de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats. Door de corona omstandigheden, dit jaar online. Dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel. Dit jaar stond de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid: #Natuurdoetjegoed

Om Nederland beter bekend te maken met de Nationale Parken en de bijzondere natuur te laten beleven, organiseerden we in het weekend van 24 mei een digitale excursie door elk Nationaal Park en een Nationale Parken Quiz.

Nederland maakte in de quiz kennis met de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken. Onder het mom van “wat weet jij van de Nationale Parken” https://www.ivn.nl/nationale-parken/dag-van-het-nationaal-park

Wilt u de korte excursie door Nationaal Park Drentsche Aa volgen? https://youtu.be/JVBcxhP2y_0

oudemolensche diep - © NP Drentsche Aa

Beweging is en blijft goed voor u

Beweging is en blijft goed voor u. Buiten valt veel te genieten! Individueel (of als stel of gezin) de natuur in gaan kan nog steeds. Neem wel altijd de minimumafstand van anderhalve meter tot andere bezoekers in acht en mijd al te drukke situaties. Gebruik uw gezond verstand en breng uzelf en anderen niet in gevaar.

Veldparelmoervlinder gevonden

Ik ben aan het rondkijken naar vlinders en libellen als ik ineens een parelmoerachtig vlindertje zie zitten op een margriet. Ik nader het groepje margrieten voorzichtig. Eerst de vlinder maar vereeuwigen, daarna uitzoeken wat het is. De zilveren maan misschien? Ik hoop het. Eerst een foto van verder weg, dan dichterbij… Gelukkig, de vlinder blijft goed zitten. Voorzichtig de veldgids app open. Huh…de veldparelmoervlinder…? Dan wachten of de vleugeltjes zich sluiten voor foto’s vanaf de zijkant. Hier in Nederland hoort de soort bij de top 12 van meest bedreigde vlindersoorten. De veldparelmoervlinder komt alleen voor in Limburg en Brabant en vliegt van mei tot september in een generatie. Droge schrale graslanden en randen van bossen zijn favoriet. De vlinder houdt van warmte. Misschien is het Drentsche Aa gebied door de opwarming van het klimaat intussen wel een uitstekende locatie voor populaties van deze mooie soort. Overleven zal er geen probleem zijn met de benodigde bloemrijke gebieden. De waardplant is smalle weegbree. Nu maakt één vlinder nog geen populatie. Laten we hopen, dat er nog een paar van deze vlinders Drenthe aandoen. Dan zou er zomaar een mooie populatie van deze zonaanbiddertjes kunnen ontstaan.

Karla Leeftink

104200918_3934453383296224_1573162669504997521_o

Drentsche Aa puzzels

Sinds een paar weken zetten we Nationaal Park puzzeltjes op onze sociale media kanalen. Elk puzzeltje heeft een thema dat aansluit op de natuur of cultuurhistorie van het Drentsche Aa gebied. Hiermee brengen we het Nationaal Park, gedurende de corona-periode, naar de mensen toe.

Nationaal Park Drentsche Aa puzzel nr. 8: Hunebedden in NP Drentsche Aa. Wie herkent ze alle 8?

De antwoorden vind je op: https://www.drentscheaa.nl/actueel/nationaal-park/

2014-03-18_135540

Ontdek de Drentsche Aa

Wilt u het Nationaal Park Drentsche Aa vanachter de computer ontdekken? Kijk dan eens op de Drentsche Aa ontdekkaart. De kaart is voortdurend in ontwikkeling. Er wordt regelmatig nieuwe informatie toegevoegd.

https://www.ontdekdedrentscheaa.nl/

bever

Belevenissen NP Drentsche Aa Junior Rangers

Helaas gaan de georganiseerde activiteiten van onze Drentsche Aa Junior Rangers tot 1 september niet door. Maar ze zitten niet stil. De Drentsche Aa Junior Rangers beleven in hun eigen omgeving prachtige natuurmomenten. Hierbij een aantal voorbeelden die wij hebben ontvangen.

Ik had ook een roofvogel gezien de vloog heel vlak langs onze auto maar ik had met telefoon niet bij me dus ik heb geen foto, wat een mooi moment.

Ik en mijn zusje waren aan het mountainbiken en er sprong opeens een ree uit de bosjes die op 20 meter voor ons uit liep.

We hebben een braamsluiper in de tuin

Vandaag een rondje Fochteloo gefietst allemaal mooie beesten en dingen gezien helaas geen foto van kunnen maken maar ik heb: een bonte specht gezien een groene specht gehoord, ooievaars boven mijn hoofd, buizerds gezien, 3 reeën een eekhoorntje een heleboel vlinders gezien ja dat was het wel zo'n beetje 😂☀️, oh ja ook deze mooie vlinder gezien.

Ik heb de bever gespot!

Badderende merel in de tuin

Ik heb een hazelworm gespot vlak bij het Gasterensche diep

Bij mij zat een roze sprinkhaan in de tuin.

Info NP Junior Rangers: Timanca Manak, medewerker Nationaal Park Drentsche Aa (06-21527364)

15 Knapzakroutes nu ook digitaal op ‘Eindjeomindrenthe’

Al jaren zijn de Knapzakroutes een begrip binnen en buiten Drenthe. De knapzakroutes gaan niet over de bekende paden, maar laten je juist de meest bijzondere plekjes in Drenthe zien.

Een aantal van deze knapzakroutes gaan door Nationaal Park Drentsche Aa. Download de mobiele pdf of gebruik de online versie, een gpx file is ook beschikbaar. GRATIS.

https://www.eindjeomindrenthe.nl/knapzakroutes.html

Nieuw bankje bij het Oudemolensche diep

Een regelmatige bezoeker van het ommetje rond Oudemolen zal het al wel zijn opgevallen: het bankje bij de ‘stijlrand’ is vervangen door een nieuwe bank. De oude bank moest regelmatig verplaatst worden om niet in de beek te verdwijnen door erosie. De laatste tijd stond de bank zelfs óp de grond in plaats van erin. Deze bank hebben we weggehaald, hij was oud, kapot en niet meer te repareren. De vraag van Dieuwertje, een regelmatige bezoeker van het gebied, om op een mooie plek in het Nationaal Park Drentsche Aa een bankje te mogen sponsoren ter nagedachtenis aan haar, kwam dus als geroepen. We waren het snel eens. Staatsbosbeheer laat landelijk bankjes maken door een zagerij met eikenhout uit onze terreinen. Dieuwertje was erg te spreken over het model. En of er ook een tekst op het bankje kan: natuurlijk is ook dat gerealiseerd. Gelukkig heeft ze de bank onlangs nog kunnen zien en hebben we samen van het mooie uitzicht mogen genieten. Ik wil Dieuwertje hartelijk danken voor dit mooie gebaar en nalatenschap. We hopen dat velen zullen genieten van dit rustpunt langs het Oudemolensche diep.

Informatie: Boswachter Kees van Son (06-51576829)

fotobijperceelsemissie

Verminderen Perceelsemissie Drentsche Aa

Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen in de stad Groningen gedronken. Hoewel drinkwaterbedrijven de technische middelen in huis hebben om water te zuiveren tot veilig en schoon drinkwater, is ook een schone bron van groot belang. Immers: wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

Daarom wordt vanuit het Uitvoeringsprogramma Oppervlakte waterwinning Drentsche Aa door meerdere partijen in 10 projecten gewerkt aan een gezamenlijk doel: het verminderen van normoverschrijding door bestrijdingsmiddelen. De landbouw werkt in het project Verminderen Perceelsemissie aan maatregelen die ervoor zorgen dat bestrijdingsmiddelen bij (extreme) neerslag niet afspoelen naar de sloten en de beek. Dit gebeurt onder andere door er voor te zorgen dat  regenwater op het perceel kan infiltreren. Hierdoor zakt het de bodem in en blijft  het beschikbaar voor de gewassen in drogere perioden. De kennis en techniek hiervoor is volop in ontwikkeling. Bijvoorbeeld het aanleggen van akkerranden met daarin een goot die de neerslag op kan vangen. Maar ook een machine die infiltratieputjes maakt op het perceel. Vanwege de vorm van de putjes kreeg deze al snel de  bijnaam  ‘wafeltjesrol’. In Drenthe was deze wafeltjesrol nog niet eerder te zien.  De mechanisatiebedrijven zullen dit vermoedelijk spoedig op gaan pakken en wie weet volgt straks de Drentse Aa variant ‘rollegiesrol.’

Voor meer info: Geertje Enting

foto bij Blog

Controleren wandelbruggetjes als examenopdracht

Mijn naam is Esther Bruns, ben 22 jaar en studeer bos en natuurbeheer in Zwolle. Voor mijn studie loop ik stage in het prachtige gebied Drentsche Aa, helaas is mijn stage anders gelopen door COVID-19 ook wel coronavirus genoemd. Aangezien ik in het laatste jaar van mijn studie zit, heb gelukkig wel mijn examenopdracht kunnen uitvoeren. Het controleren van de wandelbruggetjes van de Boswachters pad Oudemolensche Diep is een wandelroute van 7 km en wordt aangegeven met lichtblauwe paaltjes. Tijdens mijn controle rondje viel mij het op dat één van de 9 bruggetjes een hoge op/af stap had. Aan deze brug is dan ook werkzaamheden uitgevoerd op woensdag 10 juni 2020, om de brug weer zo veilig en toe gangbaar mogelijk te maken. Ik hoop dat u weer heerlijk kunt genieten van deze wandelroute en van de prachtige omgeving.

Informatie: Boswachter Kees van Son (06-51576829)

Buitencentrum Boomkroonpad ook de weekenden weer open

Het team van Buitencentrum Boomkroonpad is verheugd te melden dat wij in de weekenden weer open zijn. Wij houden vanaf zaterdag 13 juni 2020 weer onze normale openingstijden aan: 7 dagen in de week van 10:00 tot 17:00 uur.

Bij het Boomkroonpad kun je wandelen door de toppen van de bomen. Maar er is meer te beleven bij Buitencentrum Boomkroonpad. Het Buitencentrum is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes, ook bijzondere routes voor kinderen. Voor de kleinsten is er een kabouterpad. Een rode puntmuts en het kabouterspeldje mogen mee naar huis. We hebben de Simonspecht-route van 2,5 km en voor de iets oudere kinderen het Indianenpad. Ook kunnen de kinderen hun energie nog kwijt in het Lorkenspeelbos of op de speelweide.

Om het Boomkroonpad verantwoord te bezoeken bent u verplicht om via de website een kaartje te kopen met een tijdsslot. Dit om u de mogelijkheid te geven om de wandeling op een zo normaal mogelijke maar verantwoorde manier te beleven.

Tickets koopt u via:

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/hondsrug/beleef-het-boomkroonpad

Plaats: Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN in Drouwen.

Afgelaste Evenementen vanwege Corona:

  • Het Kinder Buiten Festival, van Stichting Het Drentse Landschap, op zondag 4 oktober gaat niet door. Het Festival is verzet naar Zondag 3 oktober 2021. Dan maken we er met elkaar weer een geweldige buitendag van met heel veel leuke, uitdagende en spannende activiteiten.
  • Buitenfestival Staatsbosbeheer 2020 gaat niet door. Zondag 20 september 2020 zou voor de elfde keer het Buitenfestival van Staatsbosbeheer plaatsvinden bij Buitencentrum Boomkroonpad in boswachterij Gieten-Borger. Staatsbosbeheer heeft besloten om het Buitenfestival voor dit jaar te annuleren.
Drentsche Aa woordpuzzel

Nationaal Park woordzoeker.

Voor de puzzelaars onder ons. Een Nationaal Park puzzel voor de vakantie.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.