Drentsche Aa Nieuwsbrief 41


NP16092601-Header Dr Aa Nieuwsbrief

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in het Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen.

Nationaal park Drentsche Aa

Fijne Feestdagen en een gelukkig 2017

Nationaal Park Drentsche Aa wenst u allen fijne feestdagen en een voorspoedig 2017. We hopen dat u ook komend jaar weer geniet van het bijzondere en mooie Drentsche Aa Landschap.

Nieuwe Nationaal Park Drentsche Aa website

Screenshot_websiteDe website heeft een nieuwe vormgeving gekregen met een nieuwe frisse uitstraling. We horen graag wat u er van vindt. De komende periode vullen we de nieuwe website met actuele informatie. Ook onze Twitter- en facebookberichten zijn vanaf nu via de website te volgen. www.drentscheaa.nl

Nieuwe jassen voor Nationaal Park Drentsche Aa Gidsen

gidsen_jassenTijdens de NP Drentsche Aa gidsenavond ontvingen de gidsen hun nieuwe Nationaal Park jassen in bruikleen. Als dank voor hun jarenlange inzet, in weer en wind, voor het mooiste natuurgebied van Nederland. Daarom een goede wind- en waterdichte jas waardoor ze goed bestand zijn tegen de weersinvloeden. De gidsen zijn er zeer blij mee. De logo's zijn in reflecterende folie aangebracht waarmee ook de veiligheid van de gidsen is gedacht.

Bestuurscommissie Drentsche Aa geïnstalleerd

In Drenthe werken we met vele partners samen aan het beleven, benutten en beschermen van de Drents natuur. In 31 projectgebieden worden natuurdoelen slim verbonden met vrijetijdseconomie, landbouw en leefbaarheid. Onlangs heeft gedeputeerde Henk Jumelet de Drentsche Aa bestuurscommissie geïnstalleerd. De bestuurscommissie heeft als voornaamste taak om in goede samenhang met de omgeving en partners te werken aan de opgaven voor natuur, water, recreatie en landbouw in het gebied.

De bestuurscommissie Drentsche Aa bestaat uit: onafhankelijk voorzitter Marco Out, Theun Wijbenga (namens Gemeente Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo), Ans van Wijk (Staatsbosbeheer), Lid van dagelijks bestuur van waterschap Hunze en Aa’s, Aart Brinkman (melkveehouder in Ekehaar), Albert Velema (Drents Particulier Grondbezit) en Bert van Guldener (secretaris Prolander).

Op stap met een Nationaal Park Drentsche Aa gids

Landschaps- en bewoningsgeschiedenis De Strubben en Kniphorstbosch

Datum: zondag 15 januari 2016

Start(tijd): 10.30 uur

Start(plaats): Parkeerplaats De Strubben aan de Borgweg tegenover landgoed De Schipborg

Het voormalige militair oefenterrein De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland. Tijdens de zwerftocht door het gebied wordt het ‘hoe en waarom’ van deze unieke status en de landschapsgeschiedenis toegelicht. De tocht gaat langs (verdwenen) hunebedden, tientallen grafheuvels, historische karrensporen, bomkraters uit WO-II en andere relicten uit de cultuurhistorische geschiedenis. De invloeden op het landschap van ijstijden (o.a. Boekweitenveen) en mens (o.a. ontstaan heidevelden en zandverstuivingen, aanleg Kniphorstbos, recente beheersmaatregelen Staatsbosbeheer) komen aan de orde. Afhankelijk van jaargetijde en weer zal worden gespeurd naar bijzonderheden in flora en fauna.

Wildernis in het hart van Drenthe

Datum: zondag 5 februari 2017

Start(tijd): 10.00 uur

Start(plaats): Parkeerplaats bij de Zandspeelplaats aan de weg van Schoonloo – Elp (N374)

Vooraf aanmelden via email: geelgors01@gmail.com. Waterdichte wandelschoenen, lange broek en lange mouwen zijn noodzakelijk in verband met ruig terrein. Een verrekijker wordt aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Tussen de dorpen Hooghalen, Amen, Grolloo, Schoonloo en Elp ligt een 5000 ha groot aaneengesloten natuurgebied met bossen, heidevelden, vennen, stuifzand en beekdalen. Dit "Hart van Drenthe" wordt momenteel omgevormd tot een nieuwe Wildernis, waarin de natuur meer ruimte krijgt om haar eigen gang te gaan. Op deze excursie nemen de Nationaal Park gidsen u mee om deze Nieuwe Wildernis te beleven.

Fotografeer en meer: Strubben in de winter

Datum: zaterdag 11 februari 2017

Start(tijd): 10.00 uur

Start(plaats): Parkeerplaats Strubben/Kniphorstbosch aan de Borgweg tussen Anloo en Schipborg, tegenover landgoed de Schipborg

In de winterperiode zijn de grillig gevormde strubben goed te zien en te fotograferen. De oude, door schapenvraat grillig uitgegroeide eiken roepen een sprookjesachtige, soms bijna mystieke sfeer op. Daarnaast is het gebied het grootste archeologische rijksmonument van ons land. We nemen de tijd om het landschap en de strubben goed in beeld te brengen. Daarnaast staan we stil bij de geologie en de archeologie van het gebied. De gidsen zijn amateurfotografen. Tijdens de excursie wordt op een aantal fotogenieke punten langs de route wat langer stilgestaan en is er tijd om deze plek te fotograferen en fototips uit te wisselen met elkaar. De mooiste fotoplekken kunnen drassig zijn. Waterdichte wandelschoenen worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens de wandeling.

Deelname aan Nationaal Park excursies is gratis. Na afloop van een excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Drentsche Aa postzegel

postzegel30 januari komt er een Drentsche Aa postzegel uit in de serie Mooi Nederland 2017 Beek- en Rivierdalen.

Vanzelfsprekend een 'musthave' voor Nationaal Park Drentsche Aa bewoners en liefhebbers. Over enkele jaren ongetwijfeld een collectors-item. Ook al stuur je tegenwoordig alles per email, deze serie mag niet in je plakboek ontbreken.

Het Dagblad van het Noorden van 11 september 2015 meldt: “Het mag een wonder heten dat de oeroude boerderij (in 2004 gerestaureerd) na de brandstichting op 25 augustus 2011 aan het Hagenend 3 in Anderen nog steeds een rijksmonument is met de gebintconstructie uit 1385, die hem tot de oudste van Noordwest-Europa maakt.

De zware eiken balken, waarmee de uitzonderlijke gebinten gemaakt zijn, waren wel degelijk zwaar aangetast door de brand en dat is ook nog wel te zien aan de schroeiplekken. Restauratiearchitect Astrid Siemer uit Assen legt uit dat die oude balken zo steenhard zijn dat ze ook na het wegschrapen van de verkoolde delen nog stevig genoeg zijn om het enorme rieten dak te dragen.

http://www.postzegelblog.nl/2016/12/11/mooi-nederland-2017-drentsche-aa-actueel-juiste-info/

De zegels zijn nu al in de voorverkoop te bestellen:

http://collectclub.postnl.nl/mooi-nederland-2017-beek-rivierdalen-drentsche-aa.html

Mysterieuze stippen en moddersporen

blessen_jeroen_den_hartogTijdens een bezoek aan het Nationaal Park Drentsche Aa kunt u in gebieden van Staatsbosbeheer vragen krijgen als: ‘Waarom staan er gekleurde stippen op de bomen?’, ‘Hoe komt het dat er moddersporen in de natuurterreinen te zien zijn?’, ‘Wat doen die machines daar?’, ‘Er liggen hooibulten in het land, waarvan en waarom  is dit?’ Deze vragen hebben te maken met het beheer dat wordt uitgevoerd. Staatsbosbeheer Drentsche Aa werkt op het moment aan een manier om het verhaal van beheer aan de bezoekers van onze gebieden uit te leggen. In de volgende nieuwsbrief geven we aan op welke manier de bezoekers geïnformeerd worden over werkzaamheden in de terreinen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska Bos, projectmedewerker Staatsbosbeheer Drentsche Aa: Ma.bos@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via 0592-231307

Zicht op de beekdalen wordt verbeterd

zichtlijn_osdijkAls u over de weg van Loon naar Gasteren rijdt, zal het u niet ontgaan dat er naast de jaarlijkse maai-activiteiten nu ook wat grover materiaal verwijderd is uit het beekdal van o.a. het Gasterense Diep en het Taarlosche Diep.

Het gebied wordt langzamerhand natter waardoor het steeds moeilijker wordt om in het gebied te maaien. Daardoor krijgen stuik- en boomvormers als wilgen en elzen de kans om door te groeien. Dit is niet gewenst omdat we het beekdal zoveel mogelijk open willen houden. Daarom zijn op plekken met een mooie zichtlijn door het beekdal, deze bomen en struiken verwijderd. Zo kunt u weer ongestoord genieten van het landschap.

De werkzaamheden hebben deels al plaatsgevonden of gaan nog gebeuren (Taarlo en Oudemolen). Vóór het broedseizoen 2017 zijn ze in ieder geval afgerond.

Voor info: boswachter Kees van Son E: k.son@staatsbosbeheer.nl

De Roggelelie (Lilium bulbiferum) in het Drentsche Aa gebied.

De roggelelie is een bolgewas dat vroeger veel voorkwam in Drenthe. De roggelelie groeide met vele andere “onkruiden” op de akkers, vaak tussen het koren (rogge). De plant kon zich handhaven doordat de bollen dieper in de bodem groeiden dan de boeren met hun, door paarden getrokken werktuigen, konden ploegen. Omdat de roggelelie van schrale grond houdt was de voornaamste standplaats in de Drentsche Aa te vinden op de akkers (essen) langs de randen van de beekdalen.roggelelie

Zo’n 20 jaar geleden werd de laatste originele groeiplaats van de roggelelie gevonden aan de rand van een houtwal op de grens met een akker in de buurt van Eext. De plek was maar een halve m2 groot. De houtwal en de naastgelegen akker zijn in beheer bij Staatsbosbeheer. Samen met de gemeente Aa en Hunze is een paar jaar geleden een plan bedacht om de roggelelie te herintroduceren in het Drentsche Landschap in de hoop dat deze zich zal uitbreiden. Dit is maar deels gelukt omdat de bodem te rijk was aan voedingsstoffen. Onlangs is de bodem verder verschraald en is met de kennis van een plaatselijke bewoner uit Eext opnieuw een aantal bollen geplant en winterrogge ingezaaid.

De roggelelie is een Midden- en Zuid-Europese plant met enkele groeiplaatsen in Noord Duitsland en het oosten van ons land, voornamelijk langs de Hondsrug. De hoogte is ongeveer 0,50 m. De opvallende oranjekleurige bloem van de plant laat haar pracht zien rond de langste dag van het jaar, 21 juni.

Info: boswachter Kees van Son, E: k.son@staatsbosbeheer.nl

Sfeervolle kerstwandeling door het Asserbos

wandeling_asserbos_hdlOp maandag 26 december (2e Kerstdag) vindt vanaf 10.30 uur de jaarlijkse kerstwandeling van Stichting Het Drentse Landschap plaats. Dit jaar gaat de wandeling door het prachtige Asserbos, brongebied van NP Drentsche Aa. Onderweg zijn er verschillende activiteiten, zoals een kleine levende kerststal, een bijzondere ijsbeer, actieve buitenspelen en inspirerende acts en verhalen. Of schuif aan bij een gezellig kampje met knapperend vuurtje voor een kennismaking met outdoor koken. De Pauwergirls verzorgen sfeervolle én uitdagende muziek voor elk publiek.

Startpunt is het Duurzaamheidscentrum Assen, waar op 21 december ook de tentoonstelling ‘De wolf in Drenthe’ van start gaat. Een mooie combinatiemogelijkheid voor een gezellige kerstdag!

Er kan worden gestart tussen 10.30 en 14.00 uur. Locatie: Bosrand 2 in Assen. Parkeren kan bij het naastgelegen Stadsbroek. Kosten bedragen € 2,50 p.p. (inclusief warm drankje). Aanmelden is niet nodig. Honden mogen aangelijnd mee.

Voor meer informatie: www.drentslandschap.nl/activiteiten

Geopark Hondsrug Masterplan 2017-2027

afbeeldingmasterplanMet de partijen, waaronder het Nationaal Park Drentsche Aa, verbonden aan  De Hondsrug UNESCO Global Geopark is de afgelopen periode gewerkt aan een Masterplan met daarin de ontwikkelingsrichting voor de komende tien jaar. De basis hiervoor is het volgende:

Het Hondsruggebied is uniek. De ijstijden maakten er ruggen en dalen. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is.

Dit noemen we de kernwaarden. Hiermee onderscheidt het Hondsruggebied zich van andere gebieden.

  • De kracht van het Hondsruggebied beleven. We willen het gebied nog aantrekkelijker maken door oa. het hoogteverschil beter zichtbaar te maken.
  • Mensen bewust maken van de kracht van het Hondsruggebied. Een belangrijke doelstelling van een UNESCO Global Geopark is educatie. We gaan door met lezingen, en  lessen voor kinderen. We willen het aanbod spannender maken , ook door de musea in het gebied.
  • De kracht van het gebied benutten via gebiedsmarketing. De Hondsrug UNESCO Global Geopark moet een sterk merk worden, waardoor het gebied extra bezoekers kan trekken en er meer binding met de bewoners ontstaat.
  • De kernwaarden van het Hondsruggebied beschermen. Gezamenlijk zorgen de overheden en de terreineigenaren ervoor dat de bijzondere plekken in het gebied beschermd worden.

Drentsche Aa Streekproducten

streekproductenDe eerste “Dubbel Drentsch” streekbroden zijn uit de ovens van bakker Harm Fledderus in Hooghalen gekomen. De broden zijn verkrijgbaar bij Harm en collega’s in en rond het Drentsche Aa-gebied.

Het is de start van een regionaal ketenproject van Agrarische Natuurvereniging Drenthe om de meerwaarde van het Drentsche Aa-gebied verder uit te nutten. Vier regionale akkerbouwers telen er tarwe, rogge en spelt op milieuvriendelijke wijze. Het graan wordt gemalen bij molenaar Jan Mulder Pot in Kropswolde.

Naast de twee broodsoorten Dubbel Drentsch gevuld (met honing en vruchten) en Dubbel Drentsch rogge/karnemelk verkopen de bakkers ook tien soorten meel in consumentenverpakking.

Zowel de bakkers, als de boeren en de molenaar zijn blij met het initiatief. Samen bereik je meer, is hun devies en het zet het Drentsche Aa gebied nog eens extra in het zonnetje. Een percentage van de verkoopopbrengst wordt gebruikt voor verdere verduurzaming van de regio. Projectleider Patrick Harms geeft aan dat er vanaf januari 2 nieuwe broodsoorten bij komen. Wilt u meer weten over de Drentsche Aa streekproducten kijk op www.anvdrenthe.nl

Deelnemende bakkers:

  • Bakkerij Feenstra, Stationsweg 22 in Zuidlaren
  • Timmer de Echte Bakker, Dorpsstraat 33 in Gasselte
  • Timmer de Echte Bakker, Gasselterweg 2d in Gasselternijeveen
  • Bakkerij Fledderus, Hoofdstraat 14 in Hooghalen
  • Bakkerij Job, Stationsstraat 22a in Gieten
  • Echte Bakker Pots, Burgemeester Reynderstraat 35 in Rolde
  • Echte Bakker Pots, Winkelcentrum Vredeveld in Assen
  • Echte Bakker Pots, Winkelcentrum Annen in Annen
  • Bakker Joost, Hoofdstraat 6 in Odoorn

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.