Lievelingslandschap van


Nationaal Park Drentsche Aa rubriek 'Lievelingslandschap van'. We posten hier wekelijks de Lievelingslandschap-foto van een Drentsche Aa liefhebber. Met een korte toelichting waarom dit haar of zijn lievelingslandschap is.

Het idee ontstond nadat we regelmatig bedankjes ontvingen van mensen die niet (meer) in staat zijn om het gebied te bezoeken. Ze genieten enorm van de landschapsfoto's die we op internet plaatsen. Zo brengen we het Drentsche Aa landschap naar de mensen toe. Hoe mooi is dat?
Iedereen mag meedoen. Stuur een foto van jouw Drentsche Aa lievelingslandschap naar a.brasse@ivn.nl
Zet er in een paar zinnen bij waar de foto is gemaakt en waarom dit jouw lievelingslandschap is. Alvast bedankt.
Het Nationaal Park Drentsche Aa team.
Wytse Sikkema, Geoloog, Landschapshistoricus.
Dit is mijn mooiste, geheime plekje langs het Amerdiep. Als ik even helemaal weg wil zijn van alle drukte in Drenthe kan ik hier langs het kabbelende beekje weer rust vinden. Behalve het Waterschap komt hier nooit iemand, behalve ik dan...
Henk Jan Rutgers, frequent bezoeker van het Drentsche Aa landschap en woont op steenworp afstand van Nationaal Park Drentsche Aa.
Het landschap rondom de Drentsche Aa is uniek. Vanaf mijn jeugd al heel veel tijd doorgebracht op, in en rondom de Drentsche Aa. Om de thuis-werkplek wat te ontvluchten (dus "dankzij" Corona), het afgelopen jaar extra veel gewandeld en gefotografeerd in dit gebied. Foto: Schipborgsche Diep ter hoogte van de N386.
Ronald van Puffelen, oud Nationaal Park Drentsche Aa gids.
April 2015 verhuisden wij wegens familie prioriteit terug naar Brabant, waar wij onze kinderen vanaf Oldemarkt in oktober 1983 mee naar toe hadden 'geëmigreerd'. Onze terugkeer naar het noorden, Westerbork waar de roots van Margriet liggen, hebben zij niet gevolgd. Het waren 15 mooie jaren. Ik denk er met weemoed aan terug. Altijd was ik terug te vinden rond het prachtige stroomdal van de Elperstroom. De natuurontwikkeling daar heb ik met grote interesse in die 15 jaren gevolgd. Ik heb er tal van excursies gegeven. De foto is genomen in de eerste winter nadat voor de loop van de Elperstroom een nieuwe meanderende bedding was gegraven op de plaats van haar oorspronkelijke stroomgebied. Ik denk zo rond 2010.
Pieter Gautier, lid Programmateam NP Drentsche Aa
Kampsheide is mijn lievelingslandschap met het ven, de jeneverbessen en de grafheuvels. Het heeft een mysterieuze sfeer en je voelt de ouderdom van de plek. Het is ook een gebied dat energie geeft. Toen de kinderen klein waren gingen we er altijd wandelen als ze zeurderig en hangerig waren. De hangerigheid verdween als sneeuw voor de zon zodra we het gebied inliepen. Ik ben er nu altijd voor dag en dauw op mijn hardlooprondje. Er is dan nog niemand. Ik voel mij dan gezegend dat ik in zo’n mooi deel van het land woon.
Jaap Verhulst, voorzitter Overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa.
Ik stuur deze foto, omdat ik het landschap langs het Schipborgsche Diep, want zo heet het hier, steeds verandert. De vroege ochtend en de late avond zijn er prachtig. Tegen de avond komt er vaak een mooie laaghangende mist in het beekdal en er is altijd wat te zien. Soms staat het water zo hoog dat het lijkt als of we in Schipborg aan Zee zijn. Dan verandert het landschap totaal. Wat ook zo leuk is aan deze plek is dat je het hele jaar door vogels kunt zien. In het voorjaar hoor ik er de balts van de watersnip, als de hooilanden worden gemaaid dan hebben we soms wel 35 ooievaars te gast, met hoogwater komen ineens allerlei watervogels op bezoek zoals smienten met hun mooie geluid. En in de late herfst en winter vliegen er regelmatig blauwe kiekendieven. Ook zien we er de knaagsporen van de bever, de otter is gesignaleerd, boom en steenmarter en vlakbij de Schapendrift een dassenburcht. En regelmatig zie ik tussen de wilgen op de voorgrond reeën grazen. Een prachtige, inspirerende plek.