Albert Kukler - Procestechnicus Drinkwater Waterbedrijf Groningen
"Toen ik 40 jaar geleden bij Waterbedrijf Groningen in dienst kwam – en er nog niet zoveel geautomatiseerd was als nu – deed ik tijdens mijn wacht altijd twee keer een ronde langs de installaties. Hierbij was de waterinlaat aan de Drentsche Aa op ons pompstation de Punt mijn favoriete plek. Het liefste kwam ik er bij zonsop- of ondergang. Ik zag er reeën, de bisamrat, een ijsvogel en grote vissen die lagen te zonnebakken in ondiep water. Tegenwoordig zie ik er zelfs de bever: ik kom namelijk nog steeds heel graag op deze, voor mij, favoriete plek."
Tjisse Brookman.
We wandelen veel en graag. Drenthe is een hele mooie wandelprovincie met een grote verscheidenheid aan gebieden. Deze foto’s zijn gemaakt in het Drentsche Aa gebied dit voorjaar. fotografie Petra Grasma.
Gerda van Ispelen.
Deze foto van het lichtblauwe paaltje heb ik gemaakt tijdens een schitterende 7km-wandeling in Oudemolen bij het Oudemolensche Diep.
Henriëtte Scheiberlich.
Ik woon in Zeegse. Als ik een kleine wandeling maak, dan maak ik vaak een rondje Siepelveen. Ik geniet van ieder jaargetijde. Zoals op deze foto de natuur er uitziet is voor mij elk jaar heel speciaal.
Henk van den Brink - Tekstschrijver en redacteur van Doorstroom en Op Stap-krant.
De prijs voor de meest originele inzending zal ik er niet mee winnen. Maar het Siepelveen mag in deze rubriek niet ontbreken – en iemand moet het doen… Als ik in de buurt ben, moet ik er altijd even een kijkje nemen. En ik neem er graag medewandelaars mee naartoe. Je bent er zelden alleen, of je moet al ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat komen. Het is duidelijk voor meer mensen een favoriete plek. Maar daar staat veel tegenover. Die ontmoeting van zand en water, en dan niet aangelegd maar puur natuur. Die prachtige gordel van gagel, met die kleur die er juist in het vroege voorjaar uitspringt. De kruidige geur moet je er even bij denken, net als het gehinnik van de dodaars (een kleine watervogel) dat er soms uit opklinkt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat tijdens het maken van de foto alleen het ordinaire gegak van grauwe ganzen te horen was. Ach, je kunt niet altijd alles hebben.

Pieter Hofman.
Deze foto is gemaakt bij de bron van het Scheebroekenloopje in het Eexterveld tussen Anderen en Gasteren. Ik vind dit een prachtige omgeving, een gebied van heide, bossen en wandelpaden langs het beekdal.
Hillegonda Wieringh. Ik ben een fervend wandelaar die graag en vaak in het Drentsche Aa gebied vertoeft. Ken bijna alle sluip door paadjes, het is er prachtig. Vooral op een mooie dag als de zon schijnt en de Drentsche Aa gebied heerlijk vol water staat. Ik heb onlangs een mailtje gestuurd, naar de boswachter, over het aanleggen van een vlonderpad bij het Looner Diep, omdat het zo'n prachtig pad heeft richting het Ballooërveld en de Schaapskooi.. Groetjes Gonny
Jaap Menses - Nationaal Park Drentsche Aa gids.
Duizenden jaren...onaangeroerd door schep of ploeg
Beroerd door regen, sneeuw en wind
Belicht door zon en maan en vele sterren
Bewoont door reptielen, insecten, vogels, koeien en schapen
En soms...de witte wieven
Gasterse duinen, jullie hebben mijn hart gestolen.
Wietske ter Veld - Nationaal Park Drentsche Aa gids.
Hierbij het hunebed op de Gasterse duinen en een vliegden aan de ingang van de Gasterse duinen vanaf Oudemolen.
Martijn Harms, boswachter Staatsbosbeheer.
Eén van mijn lievelingslandschappen is toch wel de boswachterij Gieten-Borger. De boswachterij is een afwisselend bos van naald en loofbomen met oude keienwegen en haar statige beukenlanen. In die uitgestrekte bossen vind je ook de kleine pareltjes van verschillende heide terreinen en vennetjes. De meeste vennen zijn pingo`s met de daarbij behorende vegetatie maar ook zijn deze ze van belang voor de reptielen zoals de adder en levendbarende hagedissen. Op de foto zie je het lunsveen een plek waar veel mensen herinneringen aan hebben. In de winter heb ik hier regelmatig geschaatst en op een zomeravond kun je genieten van een jagende boomvalk.
Dirk Lont, gids Nationaal Park Drentsche Aa.
Kampsheide. Dit gebied raakt mij omdat op een relatief klein oppervlak veel is te zien. Je vindt er heide, een ven, jeneverbesstruiken, grafheuvels, restanten van celtic fields en het hunebed D16. Tevens uitzicht op de es van Balloo en het beekdal van het Looner Diep.
Albert Jan Scheper, beleidsmedewerker Hengelsportfederatie Groningen.
Deze foto is gemaakt aan het Westerdiep, tussen de weg Tynaarlo-Zuidlaren en de N34, vlak na een stevige onweersbui. Dit deel van de Drentsche Aa is opgenomen in de VISpas van Sportviserij Groningen Drenthe.
Prachtig viswater voor de hengelaar die weet hoe hij in een stromende beek moet vissen om af en toe een mooie snoek of winde te vangen... én weer terug te zetten. Vissen in de beek is helemaal opgaan in de natuur, het heldere stromende water, het in de stroom meedeinende sterrenkroos... na een poosje hoor je zelfs het langsrazende verkeer op de N34 niet meer...
Gerdienke de Vries, woont in Nationaal Park Drentsche Aa.
Mijn favoriete landschap in het Drentsche Aa gebied is het Amerdiep, dat is hier letterlijk 'om de hoek'. Er komen weinig wandelaars en het is een heel oud stukje grond waar weinig ruilverkaveling is geweest. Het is een heel afwisselend landschap met veel oude eiken. De wandelroute (Acht van Amen) gaat via de Houtesch in Amen, een verhoging in het landschap uit de ijstijd en volgt gedeeltelijk de stroom van het Amerdiep waar veel vogels leven. Een uniek stukje Drenthe!

Johan Wessel - jarenlang heb ik in mijn functie als Natuureducatief medewerker van de gemeente Assen landschapsexcursies begeleid (± 1980 – 2005) met klas 5/6 (lagere school) en later groepen 7/8 (basisschool). Dit waren in het begin dagexcursies en later een dagdeel. Daarbij volgden we het stroomdal van het Deurzerdiep tot het Oudemolensche Diep. In Oudemolen maakten we dan een wandeling door het stroomdal tot het Gastersche Diep. Van meer recentere data heb ik een foto van omgeving Taarlosche Diep waar we weidevogel excursie hadden vanaf de Osdijk. Deze weidevogelexcursie hielden we eerder in het gebied dat nu oefenterrein de Haar is. (foto Taarlosche Diep) ook met de landschapsexcursies kwamen we over de Osdijk bij Taarlo.
Henk Stadman, frequent bezoeker van het Drentsche Aa gebied.
Het open gebied van het Ballooërveld, elk jaargetijde mooi en met steeds veranderende luchten.
Rosanne Marree, 12 jaar en woont in Nationaal Park Drentsche Aa.
Tijdens het wandelen; liepen wij over het bruggetje van het Deurze diepje en maakten deze foto. Voor een project op school gebruikte ik de foto en kwamen wij erachter hoe mooi de foto eigenlijk was. Soms is een foto nodig om te beseffen in wat voor mooie omgeving ik woon.
Duco Spakman, cultureel geograaf
Deze foto is afgelopen lente genomen bij de grafheuvels nabij Hunebed D8, tussen Anloo en Schipborg. Het glooiende veld zorgt voor een krachtige link met het verleden en de archeologische kenmerken van het gebied zijn ook vandaag de dag nog duidelijk herkenbaar in het landschap. Het groene veld dient als een tijdscapsule naar een ver verleden, en is daardoor een essentieel onderdeel van de identiteit van de Drentsche Aa.
Wytse Sikkema, Geoloog, Landschapshistoricus.
Dit is mijn mooiste, geheime plekje langs het Amerdiep. Als ik even helemaal weg wil zijn van alle drukte in Drenthe kan ik hier langs het kabbelende beekje weer rust vinden. Behalve het Waterschap komt hier nooit iemand, behalve ik dan...
Ronald van Puffelen, oud Nationaal Park Drentsche Aa gids.
April 2015 verhuisden wij wegens familie prioriteit terug naar Brabant, waar wij onze kinderen vanaf Oldemarkt in oktober 1983 mee naar toe hadden 'geëmigreerd'. Onze terugkeer naar het noorden, Westerbork waar de roots van Margriet liggen, hebben zij niet gevolgd. Het waren 15 mooie jaren. Ik denk er met weemoed aan terug. Altijd was ik terug te vinden rond het prachtige stroomdal van de Elperstroom. De natuurontwikkeling daar heb ik met grote interesse in die 15 jaren gevolgd. Ik heb er tal van excursies gegeven. De foto is genomen in de eerste winter nadat voor de loop van de Elperstroom een nieuwe meanderende bedding was gegraven op de plaats van haar oorspronkelijke stroomgebied. Ik denk zo rond 2010.