Etstoeldag 2016 in Anloo


Etstoeldag 2016 in Anloo: zaterdag 20 augustus 2016

De Stichting Etstoel Anloo is in 1986 opgericht met als belangrijkste doel om fondsen te werven voor het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo. Aangezien het onderhoud een kostbare aangelegenheid is wordt er zoveel mogelijk gedaan om deze kosten te kunnen financieren en de kerk in oorspronkelijke stijl voor de toekomst te bewaren.

Eén dagje per jaar eeuwen terug in de tijd

Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld door toneelspelers van amateurverenigingen uit Anloo en omstreken. Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel. De jaarmarkt is geen braderie. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk de zeventiende-eeuwse situatie na te bootsen en er worden geen concessies aan de 21ste eeuw gedaan. Koffie, patat en hamburgers zijn er niet te koop, want die waren er in de 17e eeuw ook niet. Artiesten waren er wel en die zijn er op de Etstoeldag ook: muzikanten, goochelaars en handelaars zijn aanwezig, en er wordt een boerenklucht opgevoerd. U wandelt een dagje door het Drentse verleden, midden in het Nationaal Park Drentsche Aa.

Etstoel: rechtspraak op z'n Drents

Zowel in de kerk als daarbuiten staat dit jaar de doodstraf centraal. In de kerk worden twee historische rechtszaken nagespeeld. De eerste zaak dient voor het Provinciaal Gerechtshof van Drenthe en betreft brandstichting. Het is de laatste keer dat in Drenthe de doodstraf wordt uitgesproken. De tweede rechtszaak wordt gevoerd voor de Etstoel, het gerechtshof vóór 1800, waarin een geval van bigamie berecht wordt. De doodstraf is de straf die daarop staat. Het schavot staat buiten de kerk al klaar. Zal het gebruikt worden? En zo ja, voor wie?
In de baanderhoek wordt Anton Link ten tonele gebracht. Hij wordt ervan verdacht ds. Johannes Ledeboer bij Zuidlaren te hebben beroofd en gedood. Wacht ook hem het schavot? Het spel in en om de kerk is gebaseerd op ware feiten en de personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd.

Meer informatie vindt u op de website van de Etstoel.