Skipistebully’s in de moerashooilanden van de Drentsche Aa


Loon, 27 augustus - Nationaal Park Drentsche Aa excursie ism Staatsbosbeheer. Het grote maaien is begonnen...

Het is nog lang geen winter, maar Staatsbosbeheer heeft de pistebully’s – vooral bekend uit de skigebieden – alweer van stal gehaald. Zaterdagochtend 27 augustus vertelt de boswachter tijdens een wandeling in de buurt van Loon hoe de bloemrijke hooilanden in het Nationaal Park Drentsche Aa in stand worden gehouden door dit technisch vernuft en hoe het maaien uiteindelijk meer bloemenrijkdom in het voorjaar oplevert.

rupsmaaier-g-j-de-vries-kl

De tot rupsmaaiers omgebouwde pistebully’s hebben veel grip op de moerassige hooilanden langs de beek en door het lage gewicht zijn ze uitstekend voor dat werk uitgerust. Vanwege de geringe bodemdruk kunnen deze machines rijden op plekken waar normale trekkers en zelfs wandelaars zouden wegzakken in de blub. Boswachter Roelf Postma: “Eigenlijk doen we met deze machines nog steeds hetzelfde als onze voorouders die in dit gebied woonden: het maaien en afvoeren van het hooi zonder daarna opnieuw te bemesten, alleen met iets meer pk’s. Dit verschralen is het geheim achter de prachtig bloeiende weilanden langs de verschillende diepjes van de Drentsche Aa. Ga met mij mee en kom van alles te weten over deze bijzondere vorm van beheer die nergens in Nederland op zo’n grote schaal wordt toegepast.”

Deelname aan deze excursie is gratis. Na afloop van de excursie wordt een bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Datum: zaterdag 27 augustus 2016

Start(tijd): 10.00 uur

Start(plaats): Beheerboerderij Staatsbosbeheer, Balloo 67, 9458 TB Balloo

Duur/afstand: + 2 uur

Aanmelden: Staatsbosbeheer Buitencentrum Boomkroonpad: boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl of tel. 0592-377305