Helikopter vluchten om grondlagen in kaart te brengen


Begin februari vliegt er in opdracht van de provincie Drenthe een helikopter over het Drentsche Aa-gebied om de opbouw van de bodem in kaart te brengen. De methode die de Deense maatschappij SkyTEM hiervoor gebruikt is uniek. De helikopter vliegt zo’n 70 meter boven de grond. Daaronder hangt een frame van ongeveer 15 bij 30 meter. Door middel van elektro-magnetische metingen wordt bepaald waar klei, zand en veenlagen voorkomen. Het apparaat kan daarbij tot wel 100 meter in de bodem kijken.

heli

De helikopter vliegt in banen over het gebied met een tussenliggende afstand van 100-200 meter. Het Drentsche Aa-gebied omvat globaal het gebied van Zuidlaren tot Schoonloo, ten oosten van de A28 waarbij ook een stukje van het Hunzedal wordt meegenomen. Hiervoor zijn ongeveer 8 dagen geraamd.

De provincie organiseert een informatieavond voor geïnteresseerden op:

Datum: donderdag 19 januari 2017
Tijd: 20.00-21.30 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: De Aanleg in Deurze, Asserstraat 63, 9451 TA Rolde

Dit project is onderdeel van het Europese Interreg project Topsoil dat samen met België, Duitsland, Groot Brittannië en Denemarken wordt uitgevoerd. Doel van het TopSoil project is kennisdeling en uitwisselen van methoden en maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op de waterhuishouding in beeld te brengen en aan te pakken.

GlobaalVlieggebied Drentsche Aa