Drentse samenwerking slaat brug in Zeegse


De buis waarover het verkeer op de Hunebedstraat het Zeegserloopje oversteekt, wordt vervangen door een échte brug. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad.

Wethouder Miriam van Dijk vertelt dat de buis, een zogenoemde duiker, aan vervan-ging toe is. "En toen we de voorbereidingen hiervoor troffen, kwam de duidelijke wens naar voren om er een échte brug voor terug te laten komen. Dat functioneert namelijk veel beter als faunapassage. Want behalve via het water, kunnen dieren dan ook via de droge oever van de beek onder de weg door. Verder past een brug op deze plek veel beter in het landschap en kun je de mooie natuur en de kronkelende beek vanaf de brug veel beter beleven." De plek waar de Hunebedstraat het Zeeg-serloopje kruist is ook cultuurhistorisch bijzonder. Het ligt in de oude historische rou-tes van Zuidlaren en Rolde richting Vries. De oude oversteek, een doorwaadbare plaats, ligt ten zuiden van de huidige oversteek.

De aanleg van de brug is mogelijk geworden door samen te werken. Want de ge-meente had wel geld voor een nieuwe duiker, maar niet voor een nieuwe brug. Wet-houder Van Dijk: "De provincie Drenthe, het Nationaal Park Drentsche Aa, Water-schap Hunze en Aa’s en Staatsbosbeheer zijn allemaal enthousiast over het plan en hebben hun financiële steun toegezegd. Hierdoor kan de brug er komen en daar kunnen we ons gelukkig mee prijzen." Gezamenlijk wordt ongeveer 193.000 euro in de brug geïnvesteerd. De gemeenteraad heeft op 7 maart ingestemd met het plan van B&W. De werkzaamheden starten in september.