Cultuurhistorische wandelspoor in Eext geopend


Gieten - Wethouder Co Lambert opende dinsdag 6 maart het tracé van de voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal in Eext als wandelspoor. De voormalige spoorlijn is nu een wandelroute die deels onderbroken wordt in Eext.

Vlnr. Dick Dijkstra, Dol van der Weij, Karen Schuiling en Co Lambert - © Van Oost Media

In samenwerking met Landgoed Heidehof en Camping de Schaopvolte is het tracé van het wandelspoor in ere hersteld. Dick Dijkstra van het recreatieschap Drenthe, Dolf van der Weij mede-eigenaar van de natuurbegraafplaats Hillig Meer en Karen Schuiling, eigenaar camping Schaopvolte waren bij de openig aanwezig,

Het wandelspoor volgt het tracé van de voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal. Deze lijn werd in 1904-1905 opgericht en heeft dienst gedaan tot 1948 als personenvervoer. De spoorlijn heeft tot 1970 goederenvervoer verzorgd. Wat er nu nog over is, is een vrijwel geheel bewaard gebleven oude spoordijk van ongeveer 25 kilometer lang, die een prachtig voetpad vormt door het afwisselend landschap.

Vanaf nu is het wandelspoor opengesteld voor wandelaars. Zij kunnen het wandelspoor volledig bewandelen. Om ervoor te zorgen dat er geen fietsers, MTB’ers of motorcrossers over het wandelspoor rijden worden er twee tourniquets (draaihekken) geplaatst. Eén aan het begin van de spoorbaan (gezien vanaf Anderen net na de tunnel onder de N33) en eén halverwege (bij camping de Schaopvolte).

Bron: Assercourant