Barbizon tentoonstelling excursie Rolde


29 december 13:30-16:00 uur organiseren Nationaal Park en Het Drentse Landschap samen een Barbizon wandelexcursie in Rolde.

Barbizon van het Noorden - Rolde
Drenthe staat bekend om zijn prachtige natuur en gemoedelijke bevolking. Veel toeristen bezoeken de provincie elk jaar weer precies om die typische kenmerken. Dit beeld van Drenthe is in de 18de eeuw ontstaan, toen de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood en schildersezel de woeste maar bovenal het wonderschone Drentse landschap ontdekten. Er is een mooie vergelijking te maken met het bekende Franse Barbizon, waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, vaak in de openlucht. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.

Met een deskundige gids maakt u een wandeling door Rolde. U ziet de plekken waar schilders als Van de Sande Bakhuyzen, Havard, Van der Boon, Wenckebach en Van Rappard hebben gewerkt. U ziet met eigen ogen waar de omgeving gelijk is gebleven en waar niet. De gids laat reproducties van de schilderijen zien zodat u vroeger en nu goed met elkaar kunt vergelijken. De schilderijen gaan op deze manier nog veel meer leven. Een echte aanrader!

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage voor het NP Drentsche Aa op prijs gesteld.

Deze wandelexcursie wordt ook georganiseerd op 26 januari en 1 maart.

Startlocatie: Voor de Jacobuskerk, Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde (er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving).