Reddingsplan voor de zwartblauwe rapunzel


Ooit-zag-het-in-de-Drentse-Aa-zwart-van-de-rapunzels-foto-Saxifraga-Hans-Dekker

Boswachter Kees van Son noemt het 'een van de kroonjuwelen van de Drentsche Aa': de blauwzwarte rapunzel. Ooit stond de Drentsche Aa er vol mee, maar dat is al lang niet meer zo.

Tegenwoordig is de zwartblauwe rapunzel nog op een aantal plekken te vinden, maar het wordt steeds minder.

Tussen oeverwal en hooiland
De omstandigheden in de Drentsche Aa waren de afgelopen decennia niet erg stabiel. Daarom heeft de plant het zwaar. "Vooral in de jaren zeventig is de boel verdroogd. De planten hebben zich daarom van de oeverwal langs de beek verplaatst naar het hooiland", aldus Edwin Dijkhuis van Floron.

Door de vernatting sindsdien staat de zwartblauwe rapunzel nu weer op de oeverwal. Dijkhuis: "Maar de plant verplaatst zich heel erg langzaam, dus als zo'n vernattingsproces te snel gaat dan verzuip je de planten."

Lees ook: Een sprookjesachtige bloeier in de Drentsche Aa

Reddingsplan
Dijkhuis maakt deel uit van de rapunzelbrigade die probeert de rapunzel te redden. "We hebben op verschillende plekken ingezaaid. Een van die plekken ziet er heel goed uit, daar staan al veel bloeiende planten. Op twee andere plekken vinden we maar enkele planten terug."

Kwetsbare populaties
Hoe verder stroomopwaarts je komt, hoe geïsoleerder de populaties zijn. Vooral de kleine populaties zijn kwetsbaar. "We zien dat de zaadzetting daar heel duidelijk achteruit gaat", aldus Dijkhuis. Het isolement vermindert de levensvatbaarheid van de rapunzels. Maar het bijzaaien heeft de kleine populaties versterkt. Dijkhuis denkt dan ook dat de zwartblauwe rapunzel het wel zal volhouden in de Drentsche Aa.

Wil je meer natuurnieuws zien? Kijk dan komende zaterdag vanaf 17.11 naar ROEG! op RTV Drenthe.

Bron: RTV Drenthe