Wandelen in het Drentsche Aa gebied

Wandelen

Door het Drentsche Aa landschap lopen prachtige wandelroutes. Bijvoorbeeld de lokale dorps-ommetjes en meerdere wandelroutes van diverse beheerders waaronder Staatsbosbeheer en St. Het Drentse Landschap. Ook kun je overal 'doorstappers met rugzak' tegenkomen. Zij lopen vaak over één van de lange afstandswandelroutes (LAW), die door het landschap lopen. Het Pieterpad is daarvan de bekendste. Daarnaast liggen in het gebied ook themaroutes zoals diverse 'knapzakroutes' en archeologische wandelroutes.

Informatie over wandelroutes, wandelkaarten etc. is oa verkrijgbaar bij de diverse TIP's (voormalige VVV's) en bij ondernemers in het gebied.

Honden aan de lijn.

Honden hebben een (niet altijd zichtbare) storend karakter op het dierenleven.  daarom verzoeken wij u honden alleen aangelijnd mee het gebied in te nemen. In meerdere gebieden is loslopend vee ingerasterd. Hier zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Door Staatsbosbeheer zijn speciale hondenlosloopgebieden in het Drentsche Aa-gebied aangewezen.

Tips:
OV-Fiets - Deur tot deur

wandelen
200710051624411207
wandelen met kind

Externe links

  • Knapzakroutes
  • www.wandelprovincie.nl
  • Wandelroute 'Rolder Es'
  • 'Oost van Assen'
  • Wandelroute 'De Acht van Amen' De Drentsche Aa-wandelroute 'De acht van Amen' is een beschreven wandelroute, bestaande uit twee wandellussen van elk ongeveer drie kwartier tot een uur. Het dorp Amen vormt het begin en het einde van de route. De wandelroute is ontstaan door samenwerking van Staatsbosbeheer, en de landschapsploeg van de Stichting Vanboeijen te Assen.
  • Wandelroute 'Kampsheide' Deze route van Stichting Het Drentse Landschap is 5 km lang. Benodigde tijd 1,5 à 2 uur. Honden zijn niet toegestaan vanwege de grazende schapen.
  • Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien. Een wandelroute van Natuurmonumenten.
  • NS wandeling Drentsche Aa Rondwandeling vanaf station Assen. Als je de allermooiste plekken van Drenthe wilt zien, hoef je alleen maar deze route te lopen. Geniet van diepjes (Drents voor beekjes), karakteristieke boerderijen en leuke plaatsjes zoals Rolde. Natuurlijk zie je ook hunebedden, want die mogen op deze route door het land van Bartje niet ontbreken.
  • Wandelspoor De wandelroute ‘Wandelspoor’ van 25 kilometer volgt min of meer in een rechte lijn het voormalige tracé van de Spoorlijn Assen-Gieten. Deze wandeling bestaat uit drie trajecten: traject Assen-Deurzerdiep van 8 km, traject Deurzerdiep-Rolde van 5 km en traject Rolde-Anderen van 12 km. Je kunt zelf kiezen of je één, twee of drie trajecten loopt. Het is mogelijk om na het eerste en tweede traject terug te keren richting Assen. Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dan kan dat bij het startpunt in Assen of onderweg in Balloo, Rolde of in Anderen.

Lange wandelroute Staatsbosbeheer