Wandelen in het Drentsche Aa gebied

In Nationaal Park Drentsche Aa liggen tientallen prachtige wandelroutes. Wandel over de kronkelende zandpaden of stap lekker door met je rugzak over de lange afstandroutes.

Op deze wandelpagina vindt u een groot aantal wandelroutes. Een aantal NP routes maar ook routes van onze Nationaal Park partnerorganisaties.

Tip:
Familiepad bij Deurze. Dit wandel-betonpad is speciaal aangelegd voor gezinnen met kinderwagens, scootmobielen en mensen in een rolstoel. Het pad is het hele jaar door toegankelijk.

Honden aan de lijn.

Honden storen (niet altijd zichtbaar) het dierenleven. Neem honden daarom alleen aangelijnd mee het gebied in. In een aantal gebieden loopt het vee los rond. Hier zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Door Staatsbosbeheer zijn speciale hondenlosloopgebieden in het Drentsche Aa gebied aangewezen.

© Andre Brasse - -1740
© Andre Brasse - -0022
wandelen met kind

Wandelroutes Staatsbosbeheer

wolvenspoor

wandelroute Andersche Diep

Digitale wandelroutes in Nationaal Park Drentsche Aa - deze routes zijn ook uit te printen

 • Nationaal Park Drentsche Aa wandelroutes Deurzerdiep (8,5 en 1,5 km - startpunt Toegangspoort Deurze
 • Wandelroute: 8 van Amen (5,5 km - startpunt café de Amer)
  Drentsche Aa-wandelroute 'De acht van Amen' is een beschreven wandelroute, bestaande uit twee wandellussen van elk ongeveer drie kwartier tot een uur. Het dorp Amen vormt het begin en het einde van de route. De wandelroute is ontstaan door samenwerking van Staatsbosbeheer, en de landschapsploeg van de Stichting Vanboeijen te Assen.

 • Nationaal Park Drentsche Aa wandelroute Wedbroeken (6 km) - startpunt Toegangspoort Wedbroeken, Tynaarlo
 • Nationaal Park Drentsche Aa wandelroute Anderschediep (4 km) - startpunt aan weg Hoornse Bulten bij Rolde-Nooitgedacht - Al eeuwenlang zoekt de Drentsche Aa kronkelend haar weg door het landschap. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven gebied creëerden mensen gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.
 • Nationaal Park Drentsche Aa wandelroute Zeegse. (6.5 km) - startpunt brink Zeegse - Afwisselende wandeling door diverse landschappen. Bos, beekdal, zandverstuiving en landbouwgrond, u ziet het allemaal. Geniet van de natuur, de cultuurhistorie, de rust en geluiden  van Nationaal Park Drentsche Aa.
 • Boswachter Bo speurtocht op het Groote zand. (3,1 km) Boswachter Bo neemt je mee. Speur naar sporen, doe de opdrachten en leer van alles over de natuur op het Groote Zand. Geschikt voor kinderen van ca 6-12 jaar. Deze kinderroute kwam i.s.m. St. Het Drentse Landschap tot stand.

Routes van Het Drentse landschap:

Route van Landschapsbeheer Drenthe:

Externe links

 • Knapzakroutes
 • www.wandelprovincie.nl
 • 'Oost van Assen'
 • Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien. Een wandelroute van Natuurmonumenten.
 • NS wandeling Drentsche Aa Rondwandeling vanaf station Assen. Als je de allermooiste plekken van Drenthe wilt zien, hoef je alleen maar deze route te lopen. Geniet van diepjes (Drents voor beekjes), karakteristieke boerderijen en leuke plaatsjes zoals Rolde. Natuurlijk zie je ook hunebedden, want die mogen op deze route door het land van Bartje niet ontbreken.
 • Wandelspoor De wandelroute ‘Wandelspoor’ van 25 kilometer volgt min of meer in een rechte lijn het voormalige tracé van de Spoorlijn Assen-Gieten. Deze wandeling bestaat uit drie trajecten: traject Assen-Deurzerdiep van 8 km, traject Deurzerdiep-Rolde van 5 km en traject Rolde-Anderen van 12 km. Je kunt zelf kiezen of je één, twee of drie trajecten loopt. Het is mogelijk om na het eerste en tweede traject terug te keren richting Assen. Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dan kan dat bij het startpunt in Assen of onderweg in Balloo, Rolde of in Anderen.