Wandelen in het Drentsche Aa gebied

Wandelen

Door het Drentsche Aa landschap lopen prachtige wandelroutes. Bijvoorbeeld de lokale dorps-ommetjes en meerdere wandelroutes van diverse beheerders waaronder Staatsbosbeheer en St. Het Drentse Landschap. Ook kun je overal 'doorstappers met rugzak' tegenkomen. Zij lopen vaak over één van de lange afstandswandelroutes (LAW), die door het landschap lopen. Het Pieterpad is daarvan de bekendste. Daarnaast liggen in het gebied ook themaroutes zoals diverse 'knapzakroutes' en archeologische wandelroutes.

Informatie over wandelroutes, wandelkaarten etc. is oa verkrijgbaar bij de diverse TIP's (voormalige VVV's) en bij ondernemers in het gebied.

Honden aan de lijn.

Honden hebben een (niet altijd zichtbare) storend karakter op het dierenleven.  daarom verzoeken wij u honden alleen aangelijnd mee het gebied in te nemen. In meerdere gebieden is loslopend vee ingerasterd. Hier zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Door Staatsbosbeheer zijn speciale hondenlosloopgebieden in het Drentsche Aa-gebied aangewezen.

Tips:
OV-Fiets - Deur tot deur

wandelen
200710051624411207
wandelen met kind

Startpunten

Externe links

 • Knapzakroutes
 • www.wandelprovincie.nl
 • Wandelroute 'Rolder Es'
 • 'Oost van Assen'
 • Wandelroute 'De Acht van Amen'De Drentsche Aa-wandelroute 'De acht van Amen' is een beschreven wandelroute, bestaande uit twee wandellussen van elk ongeveer drie kwartier tot een uur. Het dorp Amen vormt het begin en het einde van de route. De wandelroute is ontstaan door samenwerking van Staatsbosbeheer, en de landschapsploeg van de Stichting Vanboeijen te Assen.
 • Wandelroute 'Kampsheide'
  Deze route van Stichting Het Drentse Landschap is 5 km lang. Benodigde tijd 1,5 à 2 uur. Honden zijn niet toegestaan vanwege de grazende schapen.
 • Wandelroute 'Het Groote Zand'
  Op het Groote Zand ten oosten van Hooghalen vindt u een van de mooiste heidelandschappen van Drenthe. Een wandelroute van Stichting Het Drentse Landschap.
 • Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder
  Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien. Een wandelroute van Natuurmonumenten.

Lange wandelroute Staatsbosbeheer