Het mysterie rond het Zwatte water


Datum
Plaats in agenda
Tijd
13:30 tot
Locatie
Parkeerplaats De Zwatte. Volg vanaf de weg Schoonloo-Elp (Schoonloërweg) de wegwijzers naar het wolvenspoor. De kleine parkeerplaats bevindt zich na ruim 500 meter links van de weg.
Organisator

NP Drentsche Aa

Duur/afstand

2 uur / 4 km

Kosten

Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Informatie

Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling.

Omschrijving

Als we Zwattewater schrijven dan geeft de spellingcontrole aan dat dit fout is. Op de topografische kaart wordt het meer dan ook Zwarte water genoemd. Ook de naam Elpermeer komen we tegen. Deze verwarring heeft alles te maken met de ligging van dit grote natuurlijke ven. Het grootste deel ligt in de voormalige gemeente Westerbork (nu Midden-Drenthe), vlakbij het dorp Elp. Vandaar de naam Elpermeer. De oostzijde ligt in de voormalige gemeente Rolde (nu Aa en Hunze). De bevolking daar sprak over het Zwarte water. Die naam verwijst naar de kleur van het wateroppervlak; door de veenondergrond kleurt het water zwart.

Staatsbosbeheer spreekt echter van het Zwatte water. Een naam die verwijst naar het Drentse woord zwatte. Dat betekent scheiding of grens. De gemeentegrens loopt door het water, maar ook de grens van de beide waterschappen die in het gebied actief zijn, loopt er door.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit mysterieuze ven, bijvoorbeeld over de ontstaanswijze en de recente discussie daarover. De gidsen gaan er tijdens de excursie uitgebreid op in.

Ze vertellen natuurlijk niet alleen over het ven, want in de directe omgeving is veel meer interessants te zien. We gaan het samen ontdekken tijdens onze wandeling.