Evenementenagenda
- pagina 1
- pagina 2
- ...
- pagina 5
- volgende pagina
In het voorjaar kleurt de Brede orchis de graslanden langs de Drentsche Aa paars. We nemen je mee naar de mooiste plekken in het beekdal, waar je kunt genieten van dit uitbundige bloemenfestijn. Toen Staatsbosbeheer in de loop van de jaren zestig begon met het aankopen van gronden in het Drentsche Aa-gebied, waren er bijna geen orchideeën meer. Door het vasthouden van voldoende water en door het instellen van een consequent hooilandbeheer, ging het al snel de goede kant op. Nu zijn er weer percelen waar bijvoorbeeld de Brede orchis met duizenden tegelijk voorkomt. De Nationaal Park gidsen vertellen over de natuur en het landschap in dit prachtige gebied en over de Brede orchis in het bijzonder.
In deze tijd staan de hooilanden in het stroomdal uitbundig in bloei. We richten onze aandacht vooral op de context van deze bloei: wat hebben deze planten nodig om te kunnen groeien? Hoe komt het bijvoorbeeld dat de ene soort het veel beter doet dan andere soorten, met andere woorden: het verband tussen biotoop en plantengroei en -bloei.
De route gaat door bossen, over heide en naar het stroomdal van de Hunze en de Drentsche Aa. Onderweg maken we enkele keren een korte wandeling om mooie natuur- en landschapselementen beter te kunnen bekijken. De Nationaal Park gidsen en gidsen van Het Drentse Landschap geven dan achtergrondinformatie over wat er allemaal te zien is. De fietsroute van ca. 40 km start op de Brink van Gasteren. Via de essen en door bos en hei tussen Anloo en Eext gaat de tocht richting Hunzedal. Je voelt hier dat je van de Hondsrug afdaalt. Via Breevenen, een vrij nieuw natuurgebied in het Hunzedal, bereiken we Duunsche Landen en de Hunze. Je beleeft hier de weidsheid van het Hunzedal. Vervolgens rijd je weer recht op de Hondsrug aan en zie je de es van Annen hoog in het landschap liggen. Je ervaart hier fysiek dat het best hard werken is om tegen de Hondsrug op te fietsen. Dit heet niet voor niets het Drents plateau. Via Annen, bos en hei gaat het richting Schipborg en naar het beekdal van de Drentsche Aa. Je zult merken dat de verschillen tussen het stroomdal van de Hunze en dat van de Drentsche Aa best groot zijn. Langs de Gasterse Duinen keren we weer terug naar ons startpunt. Deze tijd van het jaar is een prachtige tijd in zowel het Hunzedal als in het beekdal van de Drentsche Aa. Met een beetje geluk zien we bloeiende orchideeën langs de route.
Zaterdag 24 mei vieren we de Europese Dag van het Nationaal Park. Dit jaar draait alles om soortenrijkdom. De grote verscheidenheid aan planten en dieren in de natuur. Tijdens deze dag gaan we samen op zoek naar wat er leeft en groeit in Nationaal Park Drentsche Aa. Doe je mee? Kom dan tussen 10:00 uur en 16:00 uur naar het Bezoekerscentrum Nationaal Park Drentsche Aa in Deurze (Asserstraat 63).
Er zijn diverse activiteiten waaronder fietsexcursies in het Drentsche Aa gebied en diverse activiteiten in en rond het Bezoekerscentrum in Deurze.
We starten met korte verhalen van vrijwilligers die soorten tellen en in kaart brengen. Daarna gaan we zelf op pad! Met de app Obsidentify en de website Waarneming.nl proberen we samen zo veel mogelijk planten, dieren en insecten te vinden en vast te leggen.
Kom kijken, luisteren en verwonder je. Laat je verrassen door alle soorten die je onderweg tegenkomt. Elke soort die we samen vinden, helpt ons de natuur beter te begrijpen én te beschermen.
Tijdens de ‘Soorten Challenge-weken’ proberen we tussen 17 en 31 mei in heel Nederland zo veel mogelijk soorten te tellen in de Nationale Parken. Elke waarneming telt mee! Je kunt meedoen met een excursie, of zelf op ontdekking gaan met een loep, verrekijker of je telefoon.
Waarom op 24 mei?
Op 24 mei 1909 werd het eerste Nationaal Park van Europa opgericht, in Zweden. Daarom vieren we op die datum elk jaar de Dag van het Nationaal Park – een initiatief van Europarc. In Nederland organiseren de Nationale Parken, IVN Natuureducatie en partners deze dag samen
Heb jij je ooit afgevraagd hoe het unieke landschap van de Drentsche Aa zo prachtig bewaard is gebleven? Op zaterdag 24 mei 2025 organiseert Nationaal Park Drentsche Aa een bijzondere gids-fietsexcursie van 30 kilometer door het Drentsche Aa-gebied. Onder begeleiding van een Nationaal Park gids ontdek je het verborgen verhaal van een gebied dat eigenlijk al 75 jaar geleden als "Nationaal Park Nieuwe Stijl" te boek stond – lang voordat het die officiële status kreeg in 2002.
Tijd: 11:00 uur – 15:00 uur
Locatie: Bezoekerscentrum NP Drentsche Aa, Deurze
Aanmelden: drentscheaa@ivn.nl
Maximaal 20 deelnemers – wees er snel bij!
Tijdens deze excursie fiets je door idyllische dorpen als Nijlande, Rolde, Anderen, Eext en Anloo, en beleef je hoe natuur, landbouw en dorpsontwikkeling het landschap vormde. Onderweg leer je over: hoe beken eerst recht werden gemaakt, maar later weer bochtig; waarom dorpen zoals Rolde geen grote wijken kregen; hoe het landschap vrij bleef van grote boerderijen of wegen en het bijzondere begin van de drie beekjes bij vier oude marken.
Na een pauze rond 13:00 uur in Anloo/Gasteren vervolgt de route via het Ballooërveld en Kampsheide terug naar Deurze. Een route vol verhalen, inzichten en natuurervaringen.
Deze fietstocht is een kans om met eigen ogen te zien waarom de Drentsche Aa wordt beschouwd als een van de best bewaarde cultuurlandschappen van Nederland – en hoe bewoners, boeren en beleidsmakers dat decennialang samen hebben verdedigd.
- pagina 1
- pagina 2
- ...
- pagina 5
- volgende pagina