Evenementenagenda
Wat doen bevers eigenlijk in ons landschap? En wat is het effect van de beverdammen die zij bouwen? Op dinsdagavond 27 mei vertelt Cindy de Jonge hier alles over tijdens een boeiende lezing in het bezoekerscentrum van Nationaal Park Drentsche Aa in Deurze.
Bevers staan bekend als goede bouwers. Met hun dammen zorgen ze soms voor spectaculair natuurherstel. Zo'n dam kan het begin zijn van grootschalige natuurontwikkeling. Maar in een cultuurhistorisch landschap zoals de Drentsche Aa, waar natuur en mens dicht bij elkaar leven, ontstaan ook weleens problemen. Denk aan wateroverlast of schade aan andere kwetsbare natuur. Hoe gaan we daarmee om?
Cindy de Jonge is beverconsulent bij de Provincie Drenthe & Groningen. Tijdens de lezing legt Cindy uit wat bevers precies doen, waarom dat belangrijk is voor de natuur én wat de uitdagingen zijn in een gebied als het Nationaal Park Drentsche Aa.
Praktische informatie: Datum: dinsdag 27 mei Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur Locatie: Bezoekerscentrum Nationaal Park Drentsche Aa, Asserstraat 63, 9451 TA Rolde (Deurze)
De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst - drentscheaa@ivn.nl
Een klassieker! In de vroege ochtend van de Hemelvaartsdag maken we een rustige wandeling door de natuur van het prachtige beekdal van de Drentsche Aa bij het Schipborgsche diep. Onderweg zien we de natuur ontwaken en vertelt een Nationaal Park gids over dit bijzondere gebied.
In het voorjaar bloeien de hooilanden langs de beekjes van de Drentsche Aa volop. We wandelen langs het schitterende beekdal van het Anlooërdiepje. De gidsen vertellen hoe dit prachtige landschap zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en de bijzondere natuurwaarden die horen bij dit landschap
We gaan op zoek naar de Weidebeekjuffer, een libel die zich helemaal thuis voelt in het schone stromende water van de Drentsche Aa. We krijgen mooie plekjes te zien in het leefgebied van de Weidebeekjuffer, maar of we deze libel ook echt te zien krijgen is afhankelijk van veel factoren. Garanties geven we niet. De gidsen vertellen over de natuur en het landschap in dit prachtige gebied en over de Weidebeekjuffer in het bijzonder.
Wandeltocht voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot-)ouders. Wat is er nu nog te zien van de geschiedenis van Rolde? Dat blijkt best veel te zijn. En de gidsen laten onderweg mooie historische foto’s zien.
We vertellen over de geschiedenis van de Brink, het Boerbos, de Boermarke en de ontwikkeling van het dorp. Bij de hunebedden gaan we duizenden jaren terug in de tijd. Over het leven van de Hunebedbouwers en de jager-verzamelaars die hier geleefd hebben.
Onderweg kunnen de kinderen vragen beantwoorden. Wie de goede antwoorden geeft, maakt kans op een mooie prijs.