Evenementenagenda
- vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- ...
- 9
- volgende pagina
Het Hart van Drenthe is een robuust natuurgebied van ongeveer 5000 ha, dat ruwweg de boswachterijen Schoonloo, Grolloo en Hooghalen omvat. In De Holmers fietsen we langs het brongebied van het Amerdiep. Dit is een van de bovenlopen van de Drentsche Aa.
Ook maken we kennis met een geheimzinnig meer dat door het leven gaat met drie verschillende namen, én met de meer zuidelijk gelegen Elperstroom, die meandert door het Natura 2000-gebied met dezelfde naam.
Al fietsend ervaren we het Drents Plateau. De gidsen over wat er in oude tijden in de diepe ondergrond is gebeurd, maar ook over wat er in recentere tijden aan de oppervlakte is veranderd. Het Hart van Drenthe ontwikkelt zich langzaam tot een nieuwe wildernis. Staatsbosbeheer beheert het bos niet meer voor houtproductie en paden die niet meer nodig zijn veranderen langzaam weer in natuur.
Geelbroek is een van de brongebieden van de Drentsche Aa. Eind 2024 is het gebied heringericht. De natuurlijke waterhuishouding wordt hersteld. Na de herinrichting ontstaat een relatief natuurlijk systeem van bos, struweel, ruigte, moeras en grasland. Dit is aantrekkelijk voor amfibieën als kikkers, padden en salamanders en voor allerlei moerasvogels. De gidsen nemen u mee op een wandeling over de nieuwe wandelroute.
We wandelen door dit mooie gebied waarin sporen uit de ijstijden nog zichtbaar zijn. De stuifduinen en het beekdal geven hiervan een mooi beeld. Vanaf de ‘duinen’ heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. We kijken naar het Achterste Veen met daarachter het beekdal van de Drentsche Aa die hier het Oudemolensche Diep heet. Gagelstruiken markeren de rand van hei en veen.
Oude bewoningssporen zijn zichtbaar. Zoals het hunebed wat ruim 5000 jaar oud is. En de karrensporen laten nog altijd zien dat er in de Middeleeuwen een belangrijke handelsroute van Groningen naar Coevorden liep.
We wandelen verder het beekdal in naar het Oudemolense Diep om via het Anloërdiepje weer terug te gaan naar de Gasterse Duinen waar we nog even stil staan bij het hunebed.
Zet je zintuigen open en voel de nazomer – of het vroege najaar - op je huid. We ‘proeven’ de grote stille heide, en maken hier en daar een korte stop. Zoals op de Galgenberg, vanwaar je 360 graden om je heen alleen maar heide ziet, met hier en daar een plukje dennen, en boomwallen die de heide omsluiten. En ja, één eeuwenoude kerktoren. Met een beetje geluk kom je verder niemand tegen, op wat witte wieven na misschien. Voel het zand, en hoor het knisperen van de schelpen onder je voeten. Ervaar het rijke kleurenpalet van meer dan vijftig tinten rood, bruin en geel. En ruik de kruiden van de herfst.
Tijdens de wandeling langs het Oudemolensche Diep vertellen de gidsen over het ontstaan van het beekdal, de kwel die daar op veel plaatsen opwelt en de bijzondere vissen die in de beek voorkomen. Bij de “Tweediepskolk", de plek waar het Gasterense Diep met het Taarlosche iep samenvloeit, wordt uitleg gegeven over het stelsel van diepjes en loopjes die samen de Drentse Aa vormen. Ook wordt stilgestaan bij een mooie pingoruine en de plekken waar het Oudenmolensche Diep met geweld door de rug van Tynaarlo poogt te breken.
- vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- ...
- 9
- volgende pagina