Evenementenagenda
- vorige pagina
- 1
- ...
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- volgende pagina
We wandelen door het grootste en eerste archeologisch rijksmonument van Nederland. We komen langs prehistorische begraafplaatsen, middeleeuwse verkeersroutes, sporen van de ijstijden en van het militaire verleden.
Wat zijn Strubben? Waar komt de naam Kniphorst vandaan? Wat heeft zich afgespeeld bij de Galgenberg? We halen de onderste steen boven.
We beginnen op het Drouwenerzand, een natuurgebied van Het Drentse Landschap dat de status Natura 2000 en Aardkundig Monument heeft. Bijzonder is de nog steeds actieve zandverstuiving. We verlaten het Drouwenerzand al snel en zoeken een weg naar het dorp Bronneger.
Onderweg maken we o.a. kennis met de Bloemendellen, ook wel Beuving’s zaandtie genoemd. Het geaccidenteerde heideveld is eveneens in bezit van Het Drentse Landschap en laat zien hoe het landschap er voor de ontginningen heeft uitgezien. Verderop langs onze wandeling ontdekken we de vijf hunebedden bij Bronneger en zien we enkele grafheuvels. Onderweg stoppen we voor de lunch - wel zelf meenemen.
Het idyllische landgoed De Braak in Paterswolde (Natuurmonumenten) bestaat uit een monumentaal, deels heuvelachtig parkbos met grillig gevormde vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is een ontwerp van tuinarchitect Roodbaard - in de negentiende eeuw in de Engelse landschapsstijl. In het najaar toont het bos schitterende herfstkleuren. De tocht gaat langs vijvers, prachtige monumentale beuken en eiken, een vleermuizenkelder, en nog veel meer.
Een wandeling in samenwerking met Gezond Natuur Wandelen Zuidlaren door het archeologisch reservaat Kniphorstbos. We gaan op zoek naar sporen uit het verleden en bekijken de paddenstoelen die we tegenkomen.
De gidsen vertellen over de geschiedenis van de boermarke, de ontwikkeling van boerenbedrijvigheid vanaf de steentijd tot nu en de invloed daarvan op het esdorpenlandschap. Ook wordt ingegaan op de veldnamen langs de wandelroute die leidt over de oude es van Loon, langs het hunebed, een fraaie pingoruïne en de Koeweg tot de boerderij van de familie Uiterwijk waar uitleg gegeven wordt over het huidige boerenbedrijf.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- volgende pagina