Evenementenagenda
- vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- volgende pagina
Zin in een frisse neus na de feestdagen? Wandel dan mee door het gevarieerde landschap van het Evertsbos. Dit bos, zo’n 100 jaar geleden door houthandelaar Everts aangelegd, is een zeer gevarieerd bos met allerlei soorten naaldbomen. Heel opvallend zijn de grote mammoetbomen. Bij een open plek in het bos komen we langs een fraai hunebed. De natuur is in winterrust, maar ook dan is er nog veel moois om van te genieten.
Strubben zijn grillig uitgegroeide eiken, als gevolg van schapenvraat. Deze oude eiken roepen een sprookjesachtige, soms mysterieuze sfeer op. In de winter zijn de grillige vormen van de stammen goed te zien. Een bijzonder gevormd paraboolduin met mooie doorkijkjes geeft vorm aan het terrein. Het gebied is tevens het grootste archeologische rijksmonument van ons land. We nemen de tijd om het landschap en de strubben goed in beeld te brengen. Met een beetje geluk komen we ook de schaapherderin met haar kudde tegen.
Wie op de kaart kijkt ziet meteen de unieke vorm van het Westersche Veld van Rolde. Dat komt omdat er een verkavelingspatroon gebruikt is, gericht op de toren van de Jacobuskerk in Rolde. De kavels zijn smal in het Noorden en breder in het Zuiden. Het gebied van ca. 200 ha ontstond door aankoop van de familie Duintjer, die er vanaf 1928 landbouwgebieden aanlegde, afgewisseld met heide en jachtterrein. De familie is nog steeds eigenaar, ondertussen samen met het Drents Landschap. Het Westersche Veld van Rolde is het eerste project voor het Natuurfonds Drenthe en in het zuiden van het gebied is er ruimte voor herontwikkeling van hoogveen. Het Klaassteen is een ven dat bewaard gebleven is en daar is veel unieke natuur te vinden.
Omdat het winter is, zijn de zichtlijnen in het landschap bijzonder goed herkenbaar. We gaan op zoek naar sporen. Sporen van de ontwikkeling van het landgoed, maar ook naar sporen van dieren en planten. We blijven tussendoor in beweging, en maken zo een heerlijke winterwandeling in een gebied dat in alle seizoenen de moeite van een bezoek waard is.
Hoog op de droge Hondsrug, tussen de lage stroomdalen van Hunze en Drentsche Aa, gaan we op ontdekkingstocht. We zien sporen van 19e- en 20e-eeuws militair gebruik, van middeleeuws handelsverkeer, de plek van een verdwenen station, maar ook de resten van oude, prehistorische menselijke bewoning. En, nog ouder, de resten van gesmolten ijsheuvels.
Op deze excursie gaan we met ervaren fotografen van het Nationaal Park Drentsche Aa op stap. Er zal aandacht besteed worden aan landschapsfotografie, maar ook andere manieren van fotograferen, zoals macrofotografie. De gidsen vertellen ook over het ontstaan van het Groote Zand en hoe het komt dat de natste delen hoger liggen dan het lagere droge heidelandschap.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- 9
- volgende pagina