Vaarverbod Drentsche Aa


Voor alle Drentsche Aa beken geldt een vaarverbod.

De natuurlijke omgeving in en rondom de beken van het gebied is buitengewoon kwetsbaar. Hier gedijen talloze (zeldzame) planten en dieren, die onder bescherming staan van Europese regelgeving (Natura 2000) en het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

Kanovaren in het Drentsche Aa-gebied is verboden, omdat juist het water, de oevers (met planten) en de aangrenzende gronden tot de meest kwetsbare delen behoren. De kwetsbaarheid wordt voornamelijk veroorzaakt door verstoring van de dieren en planten, bodembeschadiging en watervervuiling. Het water uit de beek wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening door het Waterbedrijf Groningen.

Gelukkig is kanoën wel toegestaan op de Hunze, een rivier aan de oostkant van de Hondsrug. Kano's zijn te huur bij Breeland Recreatie in Annen.

Het vaarverbod is vastgelegd in de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe, Hoofdstuk 9, Vaarverbod Drentsche Aa. Om toch een glimp van het gebied op te vangen, heeft het TV-programma ROEG! (2017) eenmalig toestemming gekregen om samen met de boswachter van Staatsbosbeheer vanaf de beek te filmen.

Foto bordje vaarverbod DA_ IMG_20181116_101831