Drentsche Aa Nieuwsbrief nr. 72 - juni 2024


bloemrijk veld

Blijf op de hoogte met de Digitale Nieuwsbrief van Nationaal Park Drentsche Aa.

Met deze nieuwsbrief vertellen we je alles over wat er gebeurt in het mooie Drentsche Aa gebied. Je krijgt nieuws over nieuwe plannen, leuke activiteiten en interessante weetjes. Dit zijn onze 'nieuwsflitsen' en berichten van onze partners.

Wil je meer weten? We verwijzen je graag naar plekken en mensen waar je extra informatie kunt krijgen.

Volg ons ook op social media! Word ook vriend op Facebook en Instagram en mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je vandaag nog in en blijf altijd op de hoogte.

Drentsche Aa Netwerkbijeenkomst in het Huis van de Drentsche Aa

Geslaagde Netwerkbijeenkomst 'Dag van het Nationaal Park'

Vrijdag 31 juni organiseerde Nationaal Park Drentsche Aa een netwerkbijeenkomst voor de Dag van het Nationaal Park. Het was een geslaagde middag in het toekomstige bezoekerscentrum in Deurze.

Voorzitter Jaap Verhulst opende de middag. Daarna gaf André Brasse, coördinator communicatie en educatie, een toelichting op de nieuwe inrichtingsplannen. Enkele partners van het park presenteerden hun organisatie of project tijdens korte pitches.

De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Er waren ruim 70 gasten aanwezig.

Wil je meer weten over de inrichtingsplannen van het 'Huis van de Drentsche Aa'? Stuur een e-mail naar drentscheaa@ivn.nl

Bloeiende natuur in Nationaal Park Drentsche Aa

Kom genieten van de prachtige bloeiende natuur in onder andere de beekdalen van Nationaal Park Drentsche Aa. Deze hooilanden staan nu in volle bloei en zijn een lust voor het oog.

Orchideeën: Ontdek de prachtige orchideeën die hier in het wild groeien. Hun kleurrijke bloemen maken het landschap extra bijzonder.

Rijke Flora: Naast orchideeën vind je hier een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Het is een feest van kleuren en geuren!

Vogels en Vlinders: De bloeiende bloemen in het Nationaal Park trekken veel vogels en vlinders aan. Het is de perfecte plek om deze mooie dieren te spotten.

Wandelen en Fietsen: Maak een wandeling of fietstocht door de Drentsche Aa natuur en geniet van de rust en de natuur.

De hooilanden in de beekdalen zijn een belangrijk onderdeel van het Nationaal Park en laten de unieke natuur van Drenthe zien.

Meer weten over de Drentsche Aa natuur? https://www.drentscheaa.nl/drentsche-aa/natuur-landschap/

Bewonersonderzoek Nationaal Park Drentsche Aa

Bewoners van Nationaal Park Drentsche Aa aan het Woord.

Bewoners van Nationaal Park Drentsche Aa wandelen en fietsen graag in het gebied. Ze vinden echter dat er beter gecontroleerd moet worden op loslopende honden, auto's, mountainbikers en drones die de rust verstoren. Ze waarderen de natuurlijke schoonheid en de historische waarde van het park enorm. Ook willen ze meer betrokken worden bij het beheer en graag meer digitale informatie over wandel- en fietsroutes en lokale producten. Dit blijkt uit een onderzoek van Trendbureau Drenthe (CMO-STAMM).

Het onderzoek richtte zich op drie belangrijke thema’s:

  1. Gebruik van het Drentsche Aa-gebied: Bewoners bezochten het park in 2023 vaak voor wandelen en fietsen. Hoewel de meeste bewoners positieve ervaringen delen, vinden sommigen dat het drukker is geworden en dat er betere handhaving op o.a. loslopende honden, mountainbikers en drones nodig is.

  2. Mening over het Drentsche Aa-gebied: Over het algemeen zijn bewoners zeer tevreden over de natuurlijke schoonheid en de historische waarde. Ze willen echter ook beter toezicht en meer betrokkenheid bij het beheer van het park.

  3. Communicatie over het Nationaal Park: De meeste bewoners zijn tevreden over de communicatie, maar willen meer gebruik van digitale kanalen zoals e-mail en sociale media. Ze vragen ook om meer informatie over de natuur, wandel- en fietsroutes, en lokale producten.

Op basis van deze resultaten zijn de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Betrek bewoners meer bij het beheer van het gebied.
  • Verbeter de handhaving en beheer de drukte op drukke plekken.
  • Versterk de digitale communicatie en verstrek relevante informatie aan bewoners.

Het bewonersonderzoek is te lezen via deze link: https://tinyurl.com/yrdstu9u(verwijst naar een andere website)

Nieuwe Drentsche Aa gastheren en -vrouwen

Nieuwe Ambassadeurs voor Nationaal Park Drentsche Aa. Veertien nieuwe ambassadeurs hebben de gastheerschapcursus van Nationaal Park Drentsche Aa succesvol afgerond. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren ontvingen ze hun certificaten van burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze.

De cursus helpt lokale ondernemers bezoekers gastvrij en informatief te ontvangen. Nu zijn de nieuwe gastheren en -vrouwen goed voorbereid om de unieke waarden van het park te delen en te beschermen. Naast het certificaat kregen de deelnemers een gevelbordje, een vlag en een Nationaal Park polo. Zo zijn ze direct herkenbaar als officiële vertegenwoordigers van het park.

Burgemeester Hiemstra sprak zijn waardering uit voor hun inzet en enthousiasme. “Deze ambassadeurs spelen een belangrijke rol in het behoud en de promotie van ons prachtige natuurgebied. Hun toewijding draagt bij aan een duurzame toekomst voor onze natuur en het toerisme,” aldus burgemeester Hiemstra.

Sinds 2004 verzorgt het park de gastheerschapcursus, zodat ondernemers bezoekers goed kunnen informeren en doorverwijzen. Dit zorgt ervoor dat bezoekers optimaal kunnen genieten van de unieke natuur, geschiedenis en cultuur van het gebied. De nieuwe gastheren en -vrouwen zijn ook lid van het landelijke netwerk van gastheren, wat kennisuitwisseling en samenwerking bevordert.

Wil je ook Nationaal Park Drentsche Aa gastheer of -vrouw worden? Lees dan onze webpagina https://www.drentscheaa.nl/divers/gastvrij-onthaal/cursus-gastheerschap/

Op Tjak bij de Loeghoeve

Nieuwe gastheer en -vrouw live voor de RTV Drenthe rubriek 'Op Tjak' geïnterviewd in de tuin van De Loeghoeve te Anderen. Het interview ging over de cursus gastheerschap die onlangs is afgesloten. Roos Anne en Jeroen vertelden wat ze aan de cursus hebben gehad en wat ze ervan hebben geleerd.
Het interview is via deze link te horen vanaf 38:12 minuten.

Onderwijsproject CS Vincent van Gogh

In mei maakten VWO leerlingen van het CS Vincent van Gogh een Drentsche Aa fietstocht en voerden zij opdrachten uit op het gebied van cultuurhistorie en bodem. Voorafgaand de fietstocht verzorgde Nationaal Park Drentsche Aa een gastcollege over de Drentsche Aa, zodat ze niet onvoorbereid het Nationaal Park bezochten. Meer weten over Nationaal Park Drentsche Aa onderwijsprogramma's voor PO en VO? Neem contact met ons op: drentscheaa@ivn.nl

Drentsche Aa Junior Rangers

In maart waren de Drentsche Aa Junior Rangers te gast bij Agrarische Natuur Drenthe. Ruben Burgler (AND) vertelde over de werkzaamheden die ze uitvoeren in het Drentsche Aa gebied. Aansluitend zaaiden de Junior Rangers hun adoptietuin op het AND terrein in met nieuw inheems zaadmengsel. Aan het einde van de ochtend maakten ze bloemzaadballen om ook hun eigen woomomgeving in de bloemen te zetten. Het was een leerzame en gezellige ochtend.

In april waren de Junior Rangers op het Molenveld. Daar werden we ontvangen door schaapherder Julie van de Schaapskudde het Stroomdal. Ze liepen een stuk met de kudde mee. Prachtig om te zien hoe de samenwerking gaat tussen herder, hond en kudde. Daarna de ochtend afgesloten met een wandeling via het beekdal weer naar Oudemolen. Wat een prachtige voorjaarsochtend!

In mei waren de Junior Rangers te gast bij de Marwijkshof in Marwijksoord. De rangers kregen eerst uitleg over het bedrijf, wat er allemaal in de tuinen groeit en welke werkzaamheden daar bij horen. Na een rondleiding over het bedrijf gingen de rangers aan het werk in de tuin. Super leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen.

https://www.facebook.com/reel/797646495794592

Doorstroom

Nationaal Park Drentsche Aa geeft 2x per jaar het magazine "Doorstroom" uit. Met de nieuwsbrief informeren we bewoners over projecten en plannen binnen Nationaal Park. Niet bewoners kunnen zich via het secretariaat aanmelden voor een abonnement. Een digitale versie is op deze pagina te downloaden.

https://www.drentscheaa.nl/actueel/doorstroom-magazine/

Op stap krant 2024-2025

De Nationaal Park Drentsche Aa 'Op Stap krant' is verkrijgbaar bij Drentsche Aa ondernemers.

Deze informatiekrant staat boordevol informatie over activiteiten, natuur en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Haal de krant met gebiedskaart en activiteitenoverzicht bij een van de gebiedsondernemers of Drentsche Aa gastheren.

De 'Op Stap' krant is ook digitaal beschikbaar. https://www.drentscheaa.nl/divers/'-stap'-krant/

Op pad in Nationaal Park Drentsche Aa?

In Nationaal Park Drentsche Aa liggen tientallen prachtige wandelroutes. Wandel over de kronkelende zandpaden of stap lekker door met je rugzak over de lange afstand routes.

Op deze wandelpagina vindt u een groot aantal wandelroutes. Een aantal NP routes maar ook routes van onze Nationaal Park partnerorganisaties: Wandelen - Drentsche Aa

Mee met een Nationaal Park Drentsche Aa excursie? Klik hier voor onze excursies: Activiteiten - mei 2024 - Drentsche Aa

Zelf op pad met een Nationaal Park gids in Nationaal Park Drentsche Aa?

Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden: drentscheaa@ivn.nl

Voor ideeën, vragen en opmerkingen over de Drentsche Aa kunt u terecht bij het secretariaat Nationaal Park Drentsche Aa: contactformulier

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Fotografie: Nationaal Park Drentsche Aa (tenzij anders aangegeven)

Redactie: Nationaal Park Drentsche Aa

Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle  instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.