Wandelen

In Nationaal Park Drentsche Aa liggen tientallen prachtige wandelroutes. Wandel over de kronkelende zandpaden of stap lekker door met je rugzak over de lange afstandroutes.

Op deze wandelpagina vindt u een groot aantal wandelroutes. Een aantal NP routes maar ook routes van onze Nationaal Park partnerorganisaties.

Tip:
Familiepad bij Deurze. Dit wandel-betonpad is speciaal aangelegd voor gezinnen met kinderwagens, scootmobielen en mensen in een rolstoel. Het pad is het hele jaar door toegankelijk.

Honden aan de lijn.

Honden storen (niet altijd zichtbaar) het dierenleven. Neem honden daarom alleen aangelijnd mee het gebied in. In een aantal gebieden loopt het vee los rond. Hier zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Door Staatsbosbeheer zijn speciale hondenlosloopgebieden in het Drentsche Aa gebied aangewezen.

Drents wandelknooppuntennetwerk

Het wandelnetwerk dient als kompas voor wandelaars en iedereen kan eenvoudig korte of langere routes ontdekken door van knooppunt naar knooppunt te wandelen. De knooppuntenroutes voeren wandelaars via verharde en onverharde wegen door prachtige Nationale Parken, fraaie dorpen, landerijen en onontdekte plekjes in de gemeenten.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je heel eenvoudig zelf online een wandelknooppuntenroute uitstippelen? De routeplanner van Wandelnet is daarvoor een heel handige tool: http://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner/wandelen.

wandelen met kind

Nationaal Park Drentsche Aa Reuzentocht.

Deze spannende speurtocht loopt langs een hunebed, ‘heksenbomen’, grafheuvels, reuzenkuilen en nog meer bijzondere plekken in het bos. Sommige sporen zijn al heel oud. Meer dan duizend jaar oud. Wie lieten ze achter?

In Drenthe kennen we spannende verhalen over twee reuzen Ellert en Brammert. Hebben deze reuzen in dit bos geleefd? Klik op de afbeelding om de tocht te downloaden.

Digitale wandelroutes in Nationaal Park Drentsche Aa - deze routes zijn ook uit te printen

Routes van Het Drentse landschap:

Route van Landschapsbeheer Drenthe:

De loop van de Drentsche Aa – nieuwe editie

Wilt u ook een exemplaar? Klik dan op de afbeelding.

Wandelroutes Staatsbosbeheer

wolvenspoor

Gezinsroutes

In Nationaal Park Drentsche Aa liggen enkele routes geschikt voor gezinnen. Je kunt de routes en startpunten vinden via de link.

 • Boswachter Bo speurtocht op het Groote zand. (3,1 km) Boswachter Bo neemt je mee. Speur naar sporen, doe de opdrachten en leer van alles over de natuur op het Groote Zand. Geschikt voor kinderen van ca 6-12 jaar. Deze kinderroute kwam i.s.m. St. Het Drentse Landschap tot stand.
 • Sprokkelspoor: Beleefroute door boswachterij Hart van Drenthe herkenbaar aan de afbeelding van een bosmier die je de weg wijst.
 • Wolvenspoor: Het Wolvenspoor is een avontuurlijk pad van 5 kilometer. Door donkere bossen, over heidevelden en houten bruggen over vennen en beekdalen. Je loopt de route in ongeveer een uur. Je herkent het Wolvenspoor aan keien met een witte wolvenpootafdruk.
 • Wemeltje Kruit: Wemelt Kruit neemt je mee door Gasselte. Onderweg is Wemeltje spulletjes verloren, help je mee om deze terug te vinden? Je ontdekt van alles over vroeger en ziet de mooiste plekjes in het dorp.
 • Het witte wief: Misty het witte wief is verdwaald, help je haar mee de weg naar huis te vinden? Ze vertelt je ondertussen van alles over de geschiedenis van Grolloo.
 • Joop Stroop: Een actieve wandelroute voor het hele gezin. Joop Stroop neemt je mee terug in de tijd. Onderweg verzamel je ingrediënten voor de pannenkoeken. Je komt langs bijzondere locaties en ontdekt de omgeving.

Externe links

 • Drents wandelknooppuntennetwerk
  Het wandelnetwerk dient als kompas voor wandelaars en iedereen kan eenvoudig korte of langere routes ontdekken door van knooppunt naar knooppunt te wandelen. De knooppuntenroutes voeren wandelaars via verharde en onverharde wegen door prachtige Nationale Parken, fraaie dorpen, landerijen en onontdekte plekjes in de gemeenten.
 • www.wandelprovincie.nl
 • 'Oost van Assen'
 • Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien. Een wandelroute van Natuurmonumenten.
 • NS wandeling Drentsche Aa Rondwandeling vanaf station Assen. Als je de allermooiste plekken van Drenthe wilt zien, hoef je alleen maar deze route te lopen. Geniet van diepjes (Drents voor beekjes), karakteristieke boerderijen en leuke plaatsjes zoals Rolde. Natuurlijk zie je ook hunebedden, want die mogen op deze route door het land van Bartje niet ontbreken.
 • Wandelspoor De wandelroute ‘Wandelspoor’ van 25 kilometer volgt min of meer in een rechte lijn het voormalige tracé van de Spoorlijn Assen-Gieten. Deze wandeling bestaat uit drie trajecten: traject Assen-Deurzerdiep van 8 km, traject Deurzerdiep-Rolde van 5 km en traject Rolde-Anderen van 12 km. Je kunt zelf kiezen of je één, twee of drie trajecten loopt. Het is mogelijk om na het eerste en tweede traject terug te keren richting Assen. Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dan kan dat bij het startpunt in Assen of onderweg in Balloo, Rolde of in Anderen.