Vaarverbod Drentsche Aa


Voor alle Drentsche Aa beken geldt een vaarverbod.

De natuur in en rondom de beken is bijzonder kwetsbaar. Er leven veel (zeldzame) planten en dieren in en om de beken die op grond van Europese regelgeving (Natura 2000) en het Natuurnetwerk Nederland (NNN) beschermd worden.

Kanovaren in het gebied van de Drentsche Aa is verboden omdat juist het water, de oever (met planten) en de aangrenzende gronden tot de meest kwetsbare delen behoren. De kwetsbaarheid bestaat vooral uit verstoring van de dieren en planten, beschadiging van de bodem en watervervuiling. Het water uit de beek wordt gebruikt voor de bereiding van drinkwater door het Waterbedrijf Groningen.

Kanoën mag wel in de Hunze. Deze rivier ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Kano's zijn te huur bij Breeland Recreatie in Annen.

Het vaarverbod staat beschreven in de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe, Hoofdstuk 9, Vaarverbod Drentsche Aa. Om toch een indruk te krijgen van het gebied heeft het TV-programma ROEG! (2017) éénmalig toestemming gekregen om samen met de boswachter van Staatsbosbeheer vanaf de beek te filmen.

Foto bordje vaarverbod DA_ IMG_20181116_101831