SIW vrijwiliigerskamp in Oudemolen


Internationale jongeren opnieuw aan de slag in Drentsche Aa

Van 22 augustus tot en met 2 september steken zo’n 16 jongeren uit Rusland, Frankrijk, Italië, Spanje, China, Turkije, Duitsland en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen in Nationaal Park Drentsche Aa. Dit project is een samenwerking tussen SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer.

Tijdens het project ontstaan vaak hechte vriendschappen tussen jongeren uit de 8 verschillende landen met diverse culturele achtergronden. De jongeren slaan hun kamp op bij de beheerboerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen. Het project is dit jaar gekoppeld aan het thema ‘crossing borders’.

Lichamelijke arbeid

De jongeren voeren onder begeleiding van een boswachter arbeidsintensieve werkzaamheden uit, zoals hooien en gras afvoeren, verwijderen van prikkeldraad uit bosjes en kleine boompjes en struiken uit moerassen, jonge opslag snoeien, heide plaggen en wandelroutepalen schilderen. Het project is gericht op behoud van diversiteit van de natuur en het behoud van de belangrijke recreatieve waarde van het gebied.

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten – ruim 60 jaar interculturele uitwisseling

SIW is een organisatie die zich al 63 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met verschillende achtergronden. Dit jaar ontvangt SIW ongeveer 80 vrijwilligers van over de hele wereld op 6 vrijwilligersprojecten in Nederland.

Staatsbosbeheer doet regelmatig een beroep op (internationale) vrijwilligers voor natuur- en recreatieonderhoud. Tegelijkertijd met dit project is er ook een groep SIW-ers aan de slag voor Staatsbosbeheer in natuurgebied De Mieden in Noordoost Friesland. De groepen ontmoeten elkaar komende week ook een keer. Het SIW-project in de Drentsche Aa wordt mede mogelijk gemaakt Rabobank Assen-Noord-Drenthe, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Gemeente Tynaarlo en particuliere ondernemers. Meer informatie over het project is te vinden op: http://www.siw.nl/Nederland/Projecten-2014/onze-projecten-in-2014.html