Drentsche Aa Nieuwsbrief nr 45


header oudem diep winter

Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.

_MG_1422-bewerkt-2kopie

Medewerkers van Nationaal Park Drentsche Aa

wensen u allen fijne feestdagen en een gelukkig 2018 toe

Gidsenavond excursieprogramma 2018

Op 19 oktober werkten Nationaal Park Drentsche Aa gidsen en –Nationaal Partners vol enthousiasme aan het nieuwe excursieprogramma 2018 in de Clinge in Zeegse. Veel nieuwe en creatieve excursie ideeën zijn bedacht. Wat een topgidsengroep hebben we toch in Nationaal Park Drentsche Aa.

http://www.drentscheaa.nl/actueel/activiteiten

IMG_3425

Gastheerschap Drentsche Aa

In november organiseerde NP Drentsche Aa de jaarlijkse cursus Drentsche Aa Gastheerschap voor ondernemers op vier maandagmiddagen. Elke bijeenkomst werd bij een nieuwe Gastheer –vrouw op locatie gehouden om tevens een kijkje in de keuken te nemen. 10 Enthousiaste gebiedsondernemers werden geschoold in de organisatie, het ontstaan, de natuur én de cultuurhistorie van Nationaal Park Drentsche Aa. De cursus begon elke keer met een interactief ontdekmoment boven de Drentsche Aa kaart. De cursus werd afgesloten met presentaties van de huiswerkopdrachten en een streekproducten proeftafel. Geweldige groep enthousiaste gebiedsondernemers deden mee. Komend voorjaar de afsluitende fietsexcursie en dan mogen ze zich volleerde en gecertificeerde gastheren en vrouwen van Nationaal Park Drentsche Aa noemen. De cursus wordt door IVN Regio Noord verzorgd voor NP Drentsche Aa. Meer weten over de cursus?

http://www.drentscheaa.nl/divers/gastvrij-onthaal/cursus-gastheerschap

2017-12-21_112901

Bosbeek

De gemeente Assen is bezig met de aanleg van bosbeek-Nijlandsloop. In januari-februari start de aanleg daarvan. De beek ligt niet in het Drentsche Aa gebied, maar het sluit aan op het Anreeperdiep. Met dit project maken we een ecologische en recreatieve verbinding tussen de stad (asserbos) en het drentsche Aa gebied (Anreeperdiep).

Gemeente Assen

arjan opent spoor

Wolvenspoor in het Hart van Drenthe

Twee en een half jaar nadat een wolf een kijkje kwam nemen in het Hart van Drenthe kunnen wandelaars zijn spoor volgen via de nieuwe wildernisroute, 'het Wolvenspoor'. Het startpunt van deze avontuurlijke route ligt aan de Olle Hullenweg bij Schoonloo.

Kinderen van OBS de Drift uit Grolloo en televisieboswachter Arjan Postma hebben de openingshandeling verricht. Daarvoor had Arjan Postma zijn beroemde bijltje meegenomen. De kinderen zochten in het bos naar wolven en hertjes. De kans om een wolf tegen te komen was groot. Er liepen namelijk echte Tsjechische wolfshonden rond.

Het Hart van Drenthe zal de komende jaren veranderen van cultuurbos naar natuurbos. Natuurlijke processen bepalen het beeld. Wandelen en fietsen blijft mogelijk, maar ’s nachts is het bos van de dieren die er leven. Vossen, dassen, marters, reeën, eekhoorns en uilen bijvoorbeeld.

Het Wolvenspoor is een route van 5 kilometer dwars door het Hart van Drenthe. Het smalle, avontuurlijke pad loopt door verwilderd bos en het beekdal van de Elperstroom, langs heide en veentjes en over houten vlonderpaden. Je loopt de route in ongeveer een uur en is geschikt voor iedereen die goed ter been is.

http://www.hetgezinsblad.nl/nieuws/67565/televisieboswachter-arjan-postma-opent-wolvenspoor-in-schoonloo

siepelveen 2

Werkgroep Siepelveen

De Staatsbosbeheer werkgroep Siepelveen is sinds 2009 actief in de Zeegser Duinen. De Werkgroep telt zo'n 25 leden, evenveel vrouwen als mannen. Opdracht is het opener maken van het terrein, de biotoop zandverstuiving versterken, omstandigheden voor de jeneverbessen optimaliseren en de massaal aanwezige Amerikaanse vogelkers terugdringen.

Dat laatste vormt toch wel de hoofdmoot van onze werkzaamheden en we hebben diverse methoden met wisselende resultaten uitgeprobeerd. 1, 2 en 3 December 2017 hebben we voor het eerst een minigraafmachine ingezet. Met groot succes want we hebben een groot en ernstig besmet gebied vrijgemaakt van opslag. Dat zou met de hand nooit zijn gelukt, voor herhaling vatbaar dus.

Meer informatie over de Werkgroep leest u op onze website link invoeren:  https://siepelveen.jimdo.com en de Facebookpagina link invoeren: https://www.facebook.com/siepelveen

Jos Steenmeijer, Werkgroep Siepelveen, zeegserduinen@gmail.com

Op pad met Nationaal Park gidsen:

Voel de Hondsrug

Na de kerstdagen lekker uitwaaien op de Hondsrug. Deelnemers ervaren tijdens deze wandeling de hoogteverschillen tussen beekdal en de Hondsrug. De wandeling loopt vanaf de Hondsrug naar beneden richting het Hunzedal. Vervolgens gaat de wandeling omhoog, over zandpaden en door het bos. Dit verschil in hoogte voel je tijdens het stijgen goed in je bovenbenen. Grote kans dat we in het bos de Gele Trilzwam vinden; een echte winterpaddenstoel.

Datum               Woensdag 27 december 2017

Starttijd            13:00 uur

Startplaats        Begin Steenakkersweg in Bronneger, bij de vijfsprong, bij de ANWB-paddenstoel.

Duur/afstand    2,5 uur

Winterpaddenstoelen en picknick bij het Lunsveen

Datum               Zondag 14 januari 2018

Starttijd            11:00 uur

Startplaats         Parkeerplaats aan de Rolderstraat (N857) achter de bushalte Stroetendijk (lijn 24 Assen-Stadskanaal vv)

Duur/afstand     3 uur

Paddenstoelen kennen we vooral uit de herfst, maar ook in de winter zijn ze volop te vinden. Juist in deze tijd van het jaar zijn een aantal paddenstoelen goed zichtbaar in de kale bomen en struiken. De gele trilzwammen, judasoren en andere winterse paddenstoelen zijn goed te herkennen als je weet op welke bomen en struiken je moet zoeken. Naast paddenstoelen is er kans om reeën te zien en scharrelende roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogels. Bij het Lunsveen zoeken we een plek om de zelf meegenomen lunch op te eten terwijl we rustig bekijken hoe de natuur nog volop leeft in de winter.

Fotografeer en meer: Winter in het stroomdal

Datum              Zaterdag 20 januari 2018

Starttijd           10.00 uur

Startplaats       Brink van Loon

Duur/afstand    2,5 uur

Het is moeilijk voor te stellen dat er een tijd is geweest waarin Loon groter en belangrijker was dan Assen. Tijdens onze wandeling door het beekdal van het Loonerdiep zullen we hier aandacht aan besteden. Onderweg richten we de camera op het winterse landschap en cultuur historische elementen, zoals het hunebed.

Informatie: De gidsen zijn amateurfotografen. Tijdens de excursie wordt op een aantal fotogenieke punten langs de route wat langer stilgestaan en is er tijd om deze plek te fotograferen en fototips uit te wisselen met elkaar. De mooiste fotoplekken kunnen drassig zijn. Waterdichte wandelschoenen worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens de wandeling.

Deze Fotografeer en meer excursie maakt deel uit van meerdere fotografie-excursies die door de seizoenen heen gegeven worden. Deze excursies zijn geschikt voor bezitters van alle typen camera’s.

Kijk in de Activiteitenkalender op www.drentscheaa.nl of op facebook https://www.facebook.com/DrentscheAa/ voor de overige data.

Deelname aan Nationaal Park excursies is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursies wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

16 januari 2018 Inloopavond over het Schetsontwerp Kwaliteitsimpuls Ruiterweg-Zeegsersteeg

Dinsdagavond 16 januari 2018 vanaf 19:30 uur in Hotel Zeegser Duinen

In het Beheer- Inrichting- en Ontwikkelingsplan (BIO-plan) Drentsche Aa 2.0 is, in de paragraaf Bereikbaarheid en ontsluiting (hoofdstuk 8; blz. 39/40), opgenomen dat het Overlegorgaan blijft inzetten op het terugdringen van het autoverkeer. Met name op de zandpaden in het gebied. Rust en stilte zijn twee belangrijke belevingsaspecten van het Drentsche Aa landschap. Een (auto)mobiliteit beperkend beleid past goed bij het karakter van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap. Nationaal Park Drentsche Aa heeft de intentie om de Zeegsersteeg – Ruiterweg daarom autoluw te maken. Door het autoluw maken van dit zandpad krijgt het gebied (meer) rust. Dit is positief voor de recreant (beleving van de rust in het gebied). De specifieke gebiedskwaliteiten worden op die manier optimaal beleefbaar gemaakt. Gevaarlijke verkeerssituaties (auto’s/motoren rijden daar waar mensen wandelen/fietsen) worden weggenomen. Ook de natuur (het milieu) heeft hier profijt van. Dit gebied is voor een (groot) deel aangewezen als stiltegebied, het autoluw maken van dit zandpad draagt hier positief aan bij. Vandaar ook het gebruik van het begrip ‘kwaliteitsimpuls’. Tijdens de inloopavond op 16 januari, wordt het schetsontwerp gepresenteerd.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.