Drentsche Aa Nieuwsbrief nr. 71 - mrt. 2024


header dotter

Met deze digitale Nationaal Park Drentsche Aa nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen, activiteiten en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Het gaat om Nationaal Park 'nieuwsflitsen' en berichten van onze partners. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Word ook vriend van onze social media kanalen op Facebook, X en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Op stap krant 2024-2025

Binnenkort is de nieuwe Op Stap krant weer te verkrijgen bij de ondernemers in het Drentsche Aa gebied.

Deze informatiekrant staat boordevol informatie over activiteiten en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Haal de krant met gebiedskaart en activiteitenoverzicht bij een van de gebiedsondernemers of Drentsche Aa gastheren.

De 'Op Stap' krant is ook digitaal beschikbaar. Vanaf april staat het excursieprogramma in de nieuwe Op Stap krant en op onze website www.drentscheaa.nl

Nationaal Park Drentsche Aa is twee wandelnetwerken rijker

Recreatieschap Drenthe heeft onlangs in de gemeenten Assen en Tynaarlo twee wandelknooppuntennetwerken opgeleverd. Binnenkort wordt hier een wandelnetwerk in de gemeente Aa en Hunze aan toegevoegd.

Onontdekte plekken bewonderen
De bewegwijzerde wandelnetwerken in Assen en Tynaarlo zijn in totaal maar liefst 1.136 kilometer lang en voeren wandelaars door fraaie dorpen, onontdekte plekken in de gemeenten en door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa, Nationaal Park Drentsche Aa. Waar mogelijk zijn de bestaande wandelroutes en ommetjes opgenomen in het netwerk.

Realisatie wandelnetwerk Drenthe
De aanleg van het wandelknooppuntennetwerk in Drenthe wordt op 4 april 2024 officieel afgerond. Dit betekent dat de hele provincie dan voorzien is van wandelknooppunten. Vanaf deze datum is het knooppuntensysteem ook online te vinden op wandelnet.nl. Ook zijn er dan papieren wandelkaarten verkrijgbaar, onder andere bij de VVV/Tourist Info Punten.

Meer informatie
Het wandelknooppuntennetwerk is een initiatief van Recreatieschap Drenthe. De aanleg is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Drentse gemeenten en de Provincie Drenthe. Recreatieschap verzorgt, samen met vele vrijwilligers, het beheer en onderhoud van het netwerk. Meer informatie is te vinden op deze website: recreatieschap.nl.

Werken aan dijken en natuurvriendelijke oevers

Waterschap Hunze en Aa’s is in februari begonnen met de uitvoering van de kadeverbetering en inrichting van natuurvriendelijke oevers rond de Glimmermadepolder (direct ten zuiden van de Witte Molen). Zowel aan de oostoever als ook aan de westoever van het Noord-Willemskanaal. Zie hiervoor ook de webpagina https://www.hunzeenaas.nl/projecten/kadeverbetering-noord-willemskanaal/

Door een deel van de kaden landinwaarts op te schuiven kunnen we ondiepe natuurvriendelijke oeverzones maken waardoor een goed leefmilieu ontstaat voor waterplanten, vissen en andere waterdieren. Dieren kunnen straks makkelijker het Noord-Willemskanaal over steken in deze ecologische verbindingszone tussen het Drentsche Aa gebied en Lappenvoort-Oosterland.
Verder staat vanaf mei de uitvoering gepland van de aanleg van 800 m natuurvriendelijke oevers langs de oostoever van het Noord-Willemskanaal ten zuiden van de Vriezerbrug tussen de laad- en loswal en de Onlandweg. Ook hier wordt de bestaande kanaaldijk ongeveer 5 meter landinwaarts verplaatst en wordt in de vrijgekomen ruimte achter de damwand een ondiepe oeverzone gegraven. Door een aantal openingen in de damwanden te maken worden de oeverzones ecologisch met het kanaal verbonden. Zie hiervoor ook de webpagina. https://www.hunzeenaas.nl/projecten/natuurvriendelijke-oevers-noord-willemskanaal/

Gastheerschap NP Drentsche Aa voor de medewerkers van het toekomstige Nationaal Park bezoekerscentrum en Bistro Aa

In maart vond een interne cursus Gastheerschap NP Drentsche Aa plaats voor de medewerkers van het toekomstige Nationaal Park bezoekerscentrum 'Huis van de Drentsche Aa' en Bistro Aa. De cursus ging over het ontstaan van het landschap, de organisatie van het Nationaal Park en de Drentsche Aa natuur. Gezellig leergierig team waarmee we het goed kunnen vinden. Belooft veel goeds voor de toekomst.
Met nieuwe kennis en vaardigheden zijn de medewerkers van de BistroAa klaar om onze gasten te verwelkomen en hen een goede ervaring te bieden.

Junior Rangers maken waterspeelplaats Deurze toegankelijk

In februari staken de Drentsche Aa Junior Rangers de handen uit de mouwen. De waterspeelplaats bij het Huis aan de Aa is weer meer toegankelijk gemaakt. Na een heerlijk glas warme chocolademelk, verzorgd door de Bistro Aa, hebben ze een wandeling gemaakt over het familiepad. Het was een mooie en actieve ochtend.

de Loop van de Drentsche Aa

In 2011 verscheen de eerste editie van De Loop van de Drentsche Aa als derde in de reeks Lopen van… Een initiatief van Stichting Het Drentse Landschap. De editie is al lange tijd uitverkocht, maar de vraag ernaar nog steeds groot. In een samenwerking van HDL en het Nationaal Park Drentsche Aa is gewerkt aan een geheel herziene uitgave. De nieuwe Loop heeft de vorm van een rondwandeling waarbij het de wandelaars de mogelijkheid biedt om naar hartenlust van alle aspecten van het beekdal van de Drentsche Aa te genieten en de rust en stilte van het landschap te ondergaan. De stations van Assen en Groningen zijn de startpunten. In totaal is de Loop van de Drentsche Aa zo’n 170 kilometer lang. Het grootste deel hiervan, ruim 70%, gaat over onverharde paden. De route van De Loop van de Drentsche Aa is in overleg en afstemming met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vastgesteld om ervoor te zorgen dat de natuur geen schade en nadeel ondervindt. Delen van de route zijn niet toegankelijk voor wandelaars die hun hond meenemen. In de routebeschrijving staan in voorkomende gevallen alternatieven aangegeven. De gids bevat negen etappes met een totale lengte van 172,5 km. De etappes zijn gemiddeld negentien kilometer lang, maar je kunt ze zo kort en lang maken als je zelf wilt. Voor meer informatie: De loop van de Drentsche Aa (drentslandschap.nl)

Op pad in Nationaal Park Drentsche Aa?

In Nationaal Park Drentsche Aa liggen tientallen prachtige wandelroutes. Wandel over de kronkelende zandpaden of stap lekker door met je rugzak over de lange afstand routes.

Op deze wandelpagina vindt u een groot aantal wandelroutes. Een aantal NP routes maar ook routes van onze Nationaal Park partnerorganisaties: Wandelen - Drentsche Aa

Met een Nationaal Park gids op pad? Klik hier voor onze excursies: Activiteiten - maart 2024 - Drentsche Aa

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Fotografie: Nationaal Park Drentsche Aa (tenzij anders aangegeven)

Redactie: Nationaal Park Drentsche Aa

Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle  instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.