Nieuwsbrief 40


Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.

Prijswinnaars Nationaal Park Drentsche Aa fotowedstrijd

Op 18 mei zijn de drie prijswinnaars (Lineke Houdel, Geert van Wijk en Klaas van Slooten) van de Nationaal Park Drentsche Aa fotowedstrijd met C&E coördinator Andre Brasse op fototour door het Drentsche Aa gebied geweest. Het was een gezellige foto-veldmiddag in een heerlijk fris voorjaars-groen Nationaal Park Drentsche Aa.

Nieuwe Nationaal Park Drentsche Aa Gastvrouwen -heren

Maandag 23 mei studeerden de nieuwe groep NP Drentsche Aa gastheren en - vrouwen af in weer en wind. Hier staan de 'bikkels' op de Kymmelsberg in Schipborg. Aan het eind van de dag ontvingen zijn hun welverdiende certificaat, vlag en gevelbordje uit handen van Hendrik Oosterveld, voorzitter overlegorgaan Drentsche Aa.

Maartenscollege Haren voerde ecologisch onderzoek uit

Op donderdag 26 mei voerden ruim 80 leerlingen van het Maartenscollege uit Haren ecologisch onderzoek uit in Oudemolen. Dit jaarlijks Nationaal Park Drentsche Aa Onderwijsproject wordt uitgevoerd in samenwerking met IVN Drenthe en Staatsbosbeheer.

Landart project

Op maandag 6 juni verzorgden een Drentsche Aa gids en de medewerker Drentsche Aa gastlessen op de school 'Terra Eelde'. Diezelfde week voerden leerlingen van de tweede klas van Terra Eelde het NP onderwijsprogramma Landart uit. Dit onderwijsproject wordt in samenwerking met IVN DRenthee en Staatsbosbeheer uitgevoerd bij Oudemolen. Donderdag 9 juni voerden ruim 120 leerlingen tijdens de velddag diverse opdrachten uit zoals: bodemdieren determineren, bodemonderzoek, vissen in de beek en maken van landschapskunst (Landart). Bij het onderdeel Landart maken de leerlingen in het veld kunst van natuurlijke materialen.

Jonge reporters

Leerlingen van het Dr. Nassau College Penta uit Assen voerden van 13 t/m 16 juni het Nationaal Park onderwijsproject 'Jonge reporters' in het Drentsche Aa gebied. De leerlingen maakten, in opdracht van Nationaal Park Drentsche Aa, een promotiefilmpje voor het gebied. De jonge reporters verkenden het gebied onder leiding van Nationaal Park gidsen. De opgedane kennis en door hen gemaakte films, verwerkten ze tot een kort Drentsche Aa promotiefilmpje. Met deze film maken de jongeren anderen enthousiast voor een Drentsche Aa bezoek. Onderwerpen die aan bod komen kwamen: fietsen en wandelen, kinderen en ouders/gezinnen, leeftijdgenoten/pubers, natuurliefhebbers, vogelaars en cultuurliefhebbers. Het project is ontwikkeld en wordt uitgevoerd olv door IVN Drenthe voor Nationaal Park Drentsche Aa. Donderdag 16 juni presenteerden de leerlingen, in het provinciehuis te Assen, hun promotiefilmpje aan gedeputeerde Henk Jumelet, Hendrik Oosterveld, voorzitter overlegorgaan NP Drentsche Aa en André Brasse, Coördinator Communicatie & Educatie NP Drentsche Aa. Na afloop gaf de jury feedback op het filmpje. Aansluitend ontvingen alle leerlingen een certificaat voor hun bijdrage. http://www.facebook.com/DrentscheAa/videos/vb.111696185571982/1056634014411523/?type=2&theater

Lyrisch

Voor alle natuurliefhebbers die betrokken zijn bij de Holmers, het brongebied van de Drentsche Aa in het Hart van Drenthe, is wel duidelijk dat er bijzondere dingen gebeuren. Ieder jaar worden er nieuwe soorten planten, vogels, paddenstoelen en insecten  aangetroffen. Zo werd kort na de inrichting de eerste rietorchis aangetroffen, voorbode van wat er allemaal nog volgen zou. De welriekende nachtorchis, de vleeskleurige orchis, de moeraswespenorchis en honderden gevlekte rietorchissen werden in de jaren erna ontdekt door Jan en Liesbeth Essink. Rondbladig wintergroen is er inmiddels gewoon. Draadgentiaan, pilvaren en als klap op de vuurpijl vorig jaar kruipend moerasscherm.

“Kruipend moerasscherm groeit bij voorkeur op matig voedselrijke plaatsen in een vrij open grasmat. Die open plekken kunnen ontstaan door regelmatige overstroming of door begrazing. Vaak zijn dat weilanden in beekdalen die 's winters onder water staan en ook zomers drassig blijven. De nieuw ontdekte groeiplaats in De Holmers past in dit plaatje. Hier is na natuurherstel een moerassige laagte ontstaan die wordt gevoed door grondwater uit de omringende boswachterijen. Dit brongebied van de Drentsche Aa  staat 's winters onder water. In het gebied zijn na de inrichting al veel bijzondere soorten verschenen. Aan dat lijstje kunnen we nu dus Kruipend moerasscherm toevoegen. Deze wilde verwant van Selderij behoort tot een van de meest bedreigde plantensoorten van Europa. De kern van haar verspreiding ligt in Nederland. Lange tijd waren er alleen nog groeiplaatsen in Zeeland. Inmiddels is de plant weer opgedoken in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Nu groeit ze nu dus ook weer in Drenthe. De zaden hebben waarschijnlijk al die tijd in de bodem liggen wachten op betere tijden. Gezien de omvang van de groeiplaats, enkele honderden m2, groeit ze hier al enkele jaren onopgemerkt.

In Drenthe was het al een zeldzaamheid, met slechts twee zekere waarnemingen. In 1859 is het verzameld in een drassig weiland bij een stroompje in Sleen. Ook is het ooit gevonden bij Westervelde (Norg). In het standaardwerk over de in Drenthe voorkomende wilde planten: De Atlas van Drentse flora staat onder het kopje Toekomst: Het valt niet te verwachten dat deze bedreigde plant opnieuw in Drenthe verschijnt.  Het is maar goed dat voorspellingen niet altijd uitkomen! (tekst Berco Hoegen SBB)”

Geweldig, zo'n gebied waar geen voorspelling over te doen is. De natuur in dit brongebied van de Drentsche Aa tovert iedere keer weer een nieuwe verrassing uit de natte hoed. Ben benieuwd wat er in 2016 gaat gebeuren. Daarover in een volgende nieuwsbrief. Voor meer informatie: Boswachter Evert Thomas; e.thomas@staatsbosbeheer.nl

Boerenfietstocht

Voor de 15e keer kan de boerenfietstocht gefietst worden in Rolde en omstreken (Anderen, Papenvoort,  Elderloo, Marwijksoord, Grolloo, Amen)
Op de donderdagen 28 juli, 11 en 25 augustus tussen 10.00 uur en 16:15 uur zijn er zeven agrarische bedrijven geopend waar je kunt deelnemen aan de rondleidingen. De fietstocht loopt door het afwisselende landschap van de Drentsche Aa. Tijdens de route wordt uitleg gegeven door middel van informatieborden. De kosten van de route € 2,50 per deelnemende fietser. Starten kan bij de deelnemende bedrijven en Toerist Info Punt 'Onder de Molen' grote brink 22 a Rolde.Voor meer informatie: www.boerenfietstocht.eu

Activiteitenoverzicht Nationaal Park Drentsche Aa

zondag 3 juli 2016 - wandeling in de omgeving van de Oude Aa, een vergeten stukje Drentsche Aa. We wandelen via landgoed Vennebroek richting de Oude Aa en hebben de kans om in het polderlandschap de weidevogels te zien die daar hun plekje gevonden hebben, ver van de menselijke bewoning. Het brede beekdal tussen twee zandruggen leent zich uitstekend voor een stevige wandeling met hier en daar een verhaal.
Start(tijd): 14.00 uur. Start(plaats): Parkeerplaats bij de toegangspoort van Landgoed Vennebroek (Hoofdweg Eelde)

zondag 17 juli 2016 is er een zondagse wandeling bij Landgoed Vennebroek
Statig komt het Landhuis Vennebroek via de beukenlaan tevoorschijn. Dit landgoed maakt deel uit van de landgoederen zone van Eelde/Paterswolde. Tijdens deze wandeling vertelt een Nationaal Park gids over dit bijzondere gebied. Wie woonden en werkten er? Hoe is het landschap ontstaan? Dit zijn enkele van de onderwerpen die aan de orde komen. Wandel mee en geniet.
Start(tijd): 13.30 uur. Start(plaats): Poort van het landgoed Vennebroek in Paterswolde

Wandel zondag 24 juli 2016 mee langs de oude houtwallen bij Ekehaar en Amen
De houtwallen vormden de oude afscheidingen tussen boerenpercelen in de tijd dat er nog geen prikkeldraad was. Planten en dieren vonden er plaatsen waar het goed toeven was en die zijn er nog steeds. Op deze wandelroute zijn de oude houtwallen nog steeds goed terug te vinden, al zien ze er anders uit dan vroeger.
Start(tijd): 14.00 uur. Start(plaats): Parkeerplaats Markeweg / Oal Diek in Ekehaar

Volg Nationaal Park Drentsche Aa ook op Instagram. Regelmatig worden nieuwe foto's toegevoegd.
http://www.instagram.com/nationaal_park_drentscheaa