'veeg je straatje schoon' op 6 mei in Zeegse


Op 6 mei bent u van harte welkom op de Infomarkt op de Brink in Zeegse, specifiek gericht op duurzaam tuinieren. We gaan op deze markt met bezoekers in gesprek over duurzaam onderhoud en laten mogelijke alternatieven zien. Met als doel een schonere Drentsche Aa.

Tijd: van 13.00 tot 15.00 uur

Om 13.30 uur een welkomstwoord door wethouder Lammers van de gemeente Tynaarlo. Hij benadrukt het belang van duurzaam tuinonderhoud: “We zitten hier midden in een drinkwatergebied. Wanneer je geen chemische middelen meer gebruikt komen deze  ook niet in het drinkwater terecht”.

Wat is er te doen?

Op de markt is een tuincoach aanwezig met allerlei tips en een foodwalk met uitleg over kruiden die er groeien. Er zijn heerlijke onkruidhapjes en demonstraties met onkruidbranders voor degene die het liever niet eet. U maakt er kennis met duurzame alternatieven om onkruid te weren uit de tuin. Ook voor de kinderen zijn er activiteiten, zoals sla kweken op een duurzame manier.

Alvast een tip?
Veeg je straatje schoon! Regelmatig je straatje vegen voorkomt onkruid tussen de tegels. Zaden krijgen zo geen kans te ontkiemen. Een eenvoudige manier om onkruid te weren zonder chemische middelen.

Waarom doen we dit?

Er komen nog te veel chemische middelen voor in de Drentsche Aa. En dat terwijl we hier drinkwater uit halen. Het blijkt dat vervuild water van tuinen via het grondwater in de beek terecht komt. Dat willen we graag samen met de inwoners verminderen. Want wat er niet inkomt, hoeven we er ook niet uit te halen. Iedereen heeft zelf invloed op de leefomgeving én de eigen gezondheid. We gaan niet alleen in gesprek met de inwoners, maar werken ook samen met boeren en bedrijven.

Provincie Drenthe, Waterschap Hunze en Aa's, Waterbedrijf Groningen ism IVN Drenthe, Nationaal Park Drentsche Aa, CIN-inhetgroen, Landschapsbeheer Drenthe, WMD, BOKD.