Internationale jongeren vrijwillig aan de slag in Nationaal Park Drentsche Aa


Van 12 tot en met 26 augustus steken zo’n 20 jongeren uit de hele wereld vrijwillig de handen uit de mouwen in het Nationaal Park Drentsche Aa. Voor de 16e keer werken SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer Drentsche Aa samen aan dit project.

Tijdens het project ontstaan vaak hechte vriendschappen tussen jongeren ongeacht hun culturele achtergrond. Er zijn deelnemers uit Mexico, Spanje, Frankrijk, Turkije, Oekraïne, Italië, Servië, Griekenland en Tsjechië. Ze slaan hun kamp op bij Camping De Weyert in Rolde.

Het werk
Het stroomdal van de 'Drentsche Aa', het laatst overgebleven gave beekdallandschap van ons land, is een landschap van beekjes, van heidevelden en zandverstuivingen, van bossen en hooilanden, met her en der een esdorp met brink. Het project in de Drentsche Aa is gericht op het behoud van diversiteit van de natuur en het behoud van de belangrijke recreatieve waarde van het gebied. De jongeren voeren onder begeleiding van een boswachter arbeidsintensieve werkzaamheden uit, zoals hooien en gras afvoeren, kleine boompjes en struiken uit moerassen verwijderen, jonge opslag snoeien, heide plaggen, enz.

Gastvrijheid
De jongeren zoeken zoveel mogelijk contact met de lokale gemeenschap van Rolde, Balloo en omgeving. Tijdens het werk, maar ook buiten werktijden. En ook de lokale gemeenschap biedt de helpende hand. Enkele gezinnen uit Balloo hebben aangeboden jongeren te zullen ontvangen voor het avondeten. Een bezoek aan de molen in Oudemolen én een wadlooptocht staan gepland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontvangt de groep met het verhaal van Anne Frank. SIW Internationale Vrijwilligersprojecten – al 70 jaar interculturele uitwisseling SIW is een organisatie die zich al 70 jaar inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door onder andere vrijwilligersprojecten in Nederland te organiseren. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen en het kennismaken met elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken leidt tot meer begrip tussen jongeren met hun verschillende achtergronden. Staatsbosbeheer doet regelmatig een beroep op (internationale) vrijwilligers voor natuur- en recreatiebeheer. Dit SIW-project in de Drentsche Aa wordt mede mogelijk gemaakt door Kramer Fietsservice Appelscha, bakkerij Pots Rolde, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Gemeente Aa en Hunze en Camping De Weyert. Meer informatie over het project op: www. siw.nl/groepsprojecten

Bron: Staatsbosbeheer