Bewonersonderzoek Nationaal Park Drentsche Aa


Bewoners van het Nationaal Park Drentsche Aa komen er graag wandelen en fietsen. Maar ze vinden wel dat er beter gehandhaafd moet worden op loslopende honden, auto’s, mountainbikers en drones die de rust verstoren. Grote waardering is er voor de natuurlijke schoonheid en de historische waarde van het park. Ook geven ze aan meer betrokken te willen worden bij het beheer en willen ze graag meer digitale informatie over wandel- en fietsroutes en lokale producten. Dit blijkt uit een onderzoek naar de betrokkenheid van bewoners uitgevoerd door het Trendbureau Drenthe (CMO-STAMM).

Het onderzoek richtte zich vooral op drie belangrijke thema’s:

Gebruik van het Drentsche Aa-gebied: Het onderzoek laat zien dat bewoners het Nationaal Park in 2023 vaak bezochten, vooral voor activiteiten zoals wandelen en fietsen. Hoewel de meeste bewoners positieve ervaringen delen, merkt een deel van hen op dat sommige plekken wat drukker zijn geworden en dat er behoefte is aan betere handhaving.

Mening over het Drentsche Aa-gebied: Over het algemeen zijn bewoners zeer tevreden over de natuurlijke schoonheid en de historische waarde van het gebied. Echter, ze willen ook verbeteringen zien in toezicht en de betrokkenheid van bewoners bij het beheer van het park.

Communicatie over het Nationaal Park Drentsche Aa: De meeste bewoners zijn tevreden over hoe het park communiceert, maar ze willen nog meer gebruik van digitale communicatiekanalen, zoals e-mail en sociale media. Ook vragen ze om meer informatie over de natuur, wandel- en fietsroutes, en lokale producten.

Op basis van deze resultaten zijn de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Nationaal Park Drentsche Aa moet het positieve gevoel van bewoners benutten en hen betrekken bij het beheer van het gebied.
  • Er moet meer aandacht zijn voor het beheersen van drukte op drukke plekken en het verbeteren van handhaving
  • Het park moet zich meer inzetten voor digitale communicatiekanalen en het verstrekken van relevante informatie aan bewoners.

Het bewonersonderzoek is te te lezen via deze link: https://tinyurl.com/yrdstu9u