Drentsche Aa Nieuwsbrief nr 49


header oudem diep winter

Met deze gratis digitale nieuwsbrief voor geïnteresseerden houden we u zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Nationaal Park Drentsche Aa. Het gaat om 'nieuwsflitsen'. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Wordt ook vriend van onze Nationaal Park Drentsche Aa Facebookpagina en blijf ook via Twitter en Instagram van het laatste nieuws op de hoogte.

kerstkaart

Fijne feestdagen.

Medewerkers van Nationaal Park Drentsche Aa wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2019 toe

IMG_9247

Gidsenavond excursieprogramma 2019

Op 18 oktober werkten Nationaal Park Drentsche Aa gidsen en Nationaal Park Partnerorganisaties vol enthousiasme aan het excursieprogramma 2019 in CR. de Aanleg in Deurze. 65 nieuwe en creatieve excursie ideeën zijn bedacht. Het excursieprogramma verschijnt komend voorjaar op de Nationaal Park website en in de Op Stap krant.

https://www.drentscheaa.nl/actueel/activiteiten/

IMG_9497

Cursus Gastheerschap Nationaal Park Drentsche Aa

In november vond de 14e cursus Gastheerschap Nationaal Park Drentsche Aa plaats. Elke bijeenkomst werd op een andere nieuwe Gastheerlocatie gehouden. Het was weer een leerzame cursus met 15 nieuwe Gastheren en –vrouwen (deze keer inclusief 5 nieuwe ‘aspirant’ Nationaal Park gidsen).

De laatste bijeenkomst was in Hotel De Vredenhof te Zuidlaren. Aspirant gastheren en -vrouwen en aspirant Nationaal Park gidsen presenteerden hun opgedane kennis in mooie presentaties en er was een streekproducten proeverij. Komend voorjaar volgt de afstudeerfietstocht en dan zit het er op voor deze cursisten en ontvangen ze het felbegeerde certificaat.

Volgend jaar starten we een nieuwe cursus. Interesse?

https://www.drentscheaa.nl/divers/gastvrij-onthaal/cursus-gastheerschap/

(c) AB NP Drentsche Aa -1330350

Tjasker Grollooërveen

Sinds enkele maanden staat de tjasker niet meer op de plek waar hij jaren stond, het Grollooërveen. Ooit gemaakt als werkervaringsobject door mensen uit Rolde e.o. In juni werd geconstateerd dat de centrale as was afgebroken. Staatsbosbeheer heeft het molentje weggehaald en naar de werkplaats gebracht. Het molentje is eigendom van de gemeente Aa en Hunze. Gemeente, vrijwilligers van de Vrienden van molens Aa en Hunze en Staatsbosbeheer overleggen nu hoe de tjasker kan worden hersteld en teruggeplaatst. Staatsbosbeheer vind dat de tjasker op een historisch verantwoorde plek staat en daar moet terugkeren.

Dergelijke molentjes stonden in vennen waar turf werd gestoken. Om te kunnen steken moest het water worden weg gemalen. Ze waren demontabel en konden dus opgepakt en elders weer geplaatst worden. In enkele vennen is de standpaal van een tjasker gevonden, ook in het Grollooërveen.

291118_sanering routes3

Staatsbosbeheer wandelroutes 1 t/m 11 Drentsche Aa verdwijnen

Wandelen is een populaire bezigheid in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Logisch ook: het gebied met zijn vele wegen en paden door afwisselende natuur, prachtige landschappen en pittoreske dorpjes leent zich er uitstekend voor. Voor de wandelende bezoekers hebben we dan ook een keur aan wandelroutes in alle afstanden en richtingen. Maar niet alle routes houden we in stand: binnenkort verwijderen we de paaltjes van wandelroutes die niet meer voldoen.

Echter, in de afgelopen jaren is het netwerk van wandelroutes steeds groter geworden en gingen routes elkaar overlappen. Daardoor ontstond regelmatig verwarring. Daarnaast kost het veel tijd en middelen om al deze paaltjesroutes goed te onderhouden. Bovendien zijn er allerlei digitale mogelijkheden bijgekomen die routepaaltjes steeds meer overbodig maken. Een aantal van deze verouderde routes gaan we daarom binnenkort verwijderen.

De wandelroutes 1 tot en met 11 worden in december 2018 opgeruimd. De paaltjes verdwijnen uit het veld en de beschrijvingen worden van onze website gehaald. Wandelroute nummer 5 door de Heest hebben we eerder dit jaar weggehaald.

291118_sanering routes2

Wandelen langs alle mooie plekjes

Gaat u nu mooie plekken in de Drentsche Aa missen? Nee, daar hoeft u niet bang voor te zijn. De hoogtepunten in de oude routes worden allemaal meegenomen in de nieuwe routes. Ook hebben we 'afkortingen' gemaakt in de langere wandelroutes. Zo kan ook een rondje van zo’n 6 kilometer gewandeld worden. U vindt de routes oa bij Toegangspoort Homanshof van het Nationaal Park in Anloo (Lunsenhof 20). Ook werken we aan een 25 kilometer wandeltocht rond Rolde voor de mensen die van een dagtocht houden. Deze wordt alleen digitaal aangeboden. En natuurlijk blijven de paden waar de verwijderde routes langs gingen gewoon open.

Natuurlijk passen we onze folders en wandelkaarten aan. Wilt u zeker weten dat u onderweg niet verdwaald? Kijk dan voor vertrek op onze website https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drentsche-aa voor de meest actuele versies van onze wandelroutes. En kijk voor meer wandelen ook eens op: https://www.drentscheaa.nl/divers/'-stap'-krant/

of: https://www.drentscheaa.nl/divers/wandelen/

Ik wens u veel wandelplezier in de Drentsche Aa! Boswachter Kees van Son, Drentsche Aa.

Droogte en maaien van de hooilanden

Dat het droog is geweest, kan u niet ontgaan zijn. Maar wat betekende dit voor de maaiwerkzaamheden in Nationaal Park Drentsche Aa?

Het Drentsche Aa landschap kenmerkt zich door een halfopen landschap met beekdalen met op de flanken vaak natte hooilanden. Daarom groeien er zoveel bijzondere planten en is het elk voorjaar een feest om doorheen te wandelen en te fietsen. De hooilanden kleuren dan geel van de dotterbloemen en iets later bloeien de orchideeën paars.

Door jaarlijks ná de bloei te maaien blijven de beekdalen open en wordt voorkomen dat ze dicht groeien met bos. Dat doen we met machines op rupsbanden die we inhuren, omdat onze gewone trekker weg zou zakken.

Door de droogte was het dit jaar anders: er stond minder gras en de draagkracht van de bodem was beter waardoor we meer konden maaien met onze eigen trekkers. Ook konden we op plaatsen komen waar we anders niet konden komen om opslag weg te halen. En daarbij waren we ook nog eens eerder klaar.

Maar goed voor de natuur is het natuurlijk niet. Plant- en diersoorten zouden daardoor uit de Drentsche Aa kunnen verdwijnen. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en zal zich na enige tijd weer herstellen. Het herstelt weer als het grondwater op een normaal peil komt!

Boswachter Kees van Son.

Op pad met Nationaal Park gidsen

Winterzwerftocht in de Strubben-Kniphorstbosch

Datum  Zaterdag 19 januari 2019

Starttijd: 10.00 uur

Startplaats: NP parkeerplaats de Strubben aan de Borgweg tussen Schipborg en Anloo

Het voormalige militair oefenterrein De Strubben-Kniphorstbosch is het eerste archeologische reservaat van Nederland. Tijdens de zwerftocht door het gebied wordt het ‘hoe en waarom’ van deze unieke status en de landschapsgeschiedenis toegelicht. De tocht gaat langs (verdwenen) hunebedden, tientallen grafheuvels, historische karrensporen, bomkraters uit WO-II en andere relicten uit de cultuurhistorische geschiedenis. De invloeden op het landschap van ijstijden (o.a. Boekweitenveen) en mens (o.a. ontstaan heidevelden en zandverstuivingen, aanleg Kniphorstbosch, recente beheersmaatregelen Staatsbosbeheer) komen aan de orde. Afhankelijk van het weer wordt gespeurd naar bijzondere flora en fauna.

Deelname aan Nationaal Park excursies is gratis en aanmelden is niet nodig. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Voor meer Nationaal Park excursies, kijk op:

https://www.drentscheaa.nl/actueel/activiteiten/

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.