Drentsche Aa Nieuwsbrief nr. 68 - juni 2023


header oudem diep

Met deze digitale Nationaal Park Drentsche Aa nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen, activiteiten en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Het gaat om Nationaal Park 'nieuwsflitsen' en berichten van onze partners. Waar mogelijk verwijzen we naar locaties of personen waar u meer informatie kunt krijgen. Word ook vriend van onze social media kanalen op Facebook, Twitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Nationaal Park Drentsche Aa Junior Rangers

In mei organiseerden we een uitwisseling tussen onze Drentsche Aa Junior Rangers en de Junior Rangers van Nationaal Park Drents Friese Wold. Het was een fantastische dag. We hebben veel gezien, geleerd en gehoord over dit mooie gebied met een groep enthousiaste Rangers.

Afgelopen weekend maakten onze Drentsche Aa Junior Rangers een prachtig insectenhotel. We zijn trots op onze Junior Rangers, wat hebben ze samen hard gewerkt en wat een mooi resultaat. Het hout waar de kast van is gemaakt kwam vrij bij de verbouwing van het voormalige restaurant De Aanleg in Deurze. Het insectenhotel was net geplaatst en de eerste bewoners kwamen al op bezoek. De komende periode houden we de hotelgasten in de gaten. Wil je de kast bekijken? Het staat bij Agrarische Natuur Drenthe in Rolde.

Dag van het Nationaal Park 2023

Eerste Pinksterdag, zondag 28 mei, vierden we de Dag van het Nationaal Park 2023. Samen met de ondernemers van het voormalig zalencentrum De Aanleg hielden we van 11:00-15:00 uur een ‘open huis’ aan de Asserstraat 63 in Deurze. Er waren diverse excursies en men kon een kijkje nemen in het bezoekerscentrum in wording.

De bistro was al grotendeels ingericht en was tijdelijk voor het publiek geopend. De rest van het pand wordt de komende maanden verbouwd tot onder andere het nieuwe Nationaal Park Drentsche Aa educatie en bezoekerscentrum, gecombineerd met een foodconcept en Short Stay appartementen.

Nieuwsgierig naar de nieuwe Bistro? Aanstaande donderdag 22 juni wordt de Bistro Aa in voormalig Restaurant de Aanleg bij Deurze geopend. U bent van harte welkom tussen 16:00-19:00 uur. Vanaf 23 juni is de bistro dagelijks geopend vanaf 10:00 uur

28 mei deelden we onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’, inspirerende verhalen van mensen, wonend of werkend in de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park. De nationale parken in Nederland zijn een bron van inspiratie en verwondering voor mensen van alle leeftijden. Het zijn plekken om te ontspannen en te ontdekken. Je kunt er avontuurlijke tochten maken en de rijke planten- en dierenwereld ontmoeten. Deze ervaringen roepen een diepere waardering op voor de schoonheid en diversiteit van de nationale parken. Het maakt ons bewust van het belang om deze prachtige plekken te behouden voor toekomstige generaties. In elk van de 21 nationale parken zijn drie mensen geportretteerd, elk met hun eigen, unieke verhaal. Zij vertellen over hun band met het nationaal park. De verhalen laten zien hoe de mensen, ongeacht hun leeftijd en achtergrond, de schoonheid en magie van het nationaal park omarmen. Het inspireert om zelf de verbondenheid met de natuur op te zoeken. De verhalen zijn op de Nationaal Park Drentsche Aa website terug te vinden. 28 mei Dag van het Nationaal Park 2023 - Drentsche Aa

Cursus Gastheerschap najaar 2023

Gastheer of Gastvrouw van Nationaal Park Drentsche Aa worden? Schrijf je dan nu in voor de cursus Gastheerschap. Op 6, 13, 20 november én 4 december 2023 worden de deelnemers opgeleid tot ambassadeur / voorlichter van het Drentsche Aa gebied. Na afloop ontvangen de cursisten het Nationaal Park certificaat, het gastheerschap gevelbordje en de Nationaal Park vlag. Alle gecertificeerde gastheren vormen onderdeel van het ‘Levend bezoekersnetwerk’, hét informatienetwerk van het Nationaal Park Drentsche Aa. De kosten per deelnemer zijn € 150,-. De bijeenkomsten zijn van 13:00 - 16:00 uur. Aanmelden kan via: drentscheaa@ivn.nl

Waarom een Levend bezoekersnetwerk met Drentsche Aa Gastheren en Gastvrouwen? Het Nationaal Park Drentsche Aa is uitgeroepen tot mooiste landschap van Nederland. Goede voorlichting en educatie dragen bij aan het behoud van dit bijzondere landschap. Daarom is het Drentsche Aa ‘Levend bezoekersnetwerk’ opgezet. Op strategische locaties, verspreid over het Nationaal Park Drentsche Aa, wordt informatie ‘op maat’ aangeboden. Deze informatiepunten worden bemenst door Drentsche Aa gastheren en gastvrouwen. Het Levend bezoekersnetwerk bestaat inmiddels uit meer dan 70 bedrijven. U kunt ze vinden op de website van het Nationaal Park Drentsche Aa en de Op Stap krant.

Waarom zou je meedoen? Voor jezelf, voor je gasten en voor het unieke landschap rondom bedrijf. Door het volgen van de cursus leer je je woon- en werkomgeving (nog) beter kennen en kunt u uw gasten goed en gericht doorverwijzen. Daarom spreken we over gastheren, gastvrouwen of gebiedsambassadeurs.

Cursus Gastheerschap Drentsche Aa - Drentsche Aa

Leerlingen CS van Gogh geven advies over de inrichting van het nieuwe bezoekerscentrum

Voor het Nationaal Park onderwijsprogramma IVN Jongeren Advies Bureau dachten de leerlingen na over welke inhoud in het nieuwe Nationaal Park Drentsche Aa bezoekerscentrum verteld moet worden. De presentatie vond plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis Assen. Boeiende en interessante presentaties met goede ideeën. Als voorbereiding hebben ze onder begeleiding van Nationaal Park gidsen een fietstocht door het Drentsche Aa gebied gemaakt. Opdrachtgever is Nationaal Park Drentsche Aa

Project van Inge de Goed - Fotografieopleiding Grip op Groei.

Voor deze foto-opleiding heeft Inge een boekje met wandelroute en prachtige foto’s ontwikkeld voor De Strubben-Kniphorstbosch bij Schipborg. Hunebedden, tientallen grafheuvels, karrensporen, bomkraters uit WO II, markengrenzen, eeuwenoude strubben en nog veel meer bijzonders is te zien in het enige archeologische reservaat van Nederland. Het gebied ligt tussen Anloo en Schipborg (Drenthe) en meet 377 ha.

Beleef historie en natuur op en langs doorfietsroute De Groene As

Doorfietsroute De Groene As, de snelle fietsverbinding tussen Assen en Groningen voor forensen en recreatieve fietsers, is verrijkt met twee beleefroutes ‘Meanderen om De Groene As’. Fietsers worden langs cultuurhistorische en landschappelijke hoogtepunten geleid. Voor een optimale beleving is een speciale Shary-app ontwikkeld, die de fietsers door het landschap gidst.

Iets meer dan de helft van doorfietsroute De Groene As is al in gebruik. Om het fietsgebruik te stimuleren is de doorfietsroute verrijkt met twee beleefroutes die om De Groene As slingeren.  Eén route start in Assen en één in Groningen. Fietsers kunnen onderweg op bijzondere plekken stoppen en het verhaal van die plek ervaren, horen en zien. Het landschap is in beeld gebracht vanuit diverse perspectieven: de lucht, het water van de Drentsche Aa en door de verhalen van bewoners. Deze komen tot leven in de Shary-app in acht filmportretten.

De Shary-app - De routes zijn beschikbaar via Shary.nl of in de Shary-app op een smartphone of tablet. De app is ook gratis te downloaden via de app store. Je kunt gemakkelijk gratis een account aanmaken en de route daarin toevoegen. Meer informatie: www.provincie.drenthe.nl/beleefroutes

Interactieve puzzeltocht door het waterwingebied Glimmen

Doe mee met Expeditie G: Glimmens Grondwater! Expeditie G is een interactieve puzzeltocht door ons waterwingebied bij Glimmen. Aan de hand van verschillende vragen, weetjes en opdrachten leer je alles over dit bijzondere natuurgebied en de waterwinning. De expeditie duurt ongeveer twee uur en het rondje is een kleine 5 km. lang. De route leidt langs mooie natuur en waterwinlocatie De Punt.

Ben je er klaar voor?  Meer informatie over expeditie G vind je op: Leuk dat je meedoet met Expeditie G! - Bescherm je drinkwater

Vijf tips om water te besparen. Wist jij dat veel van ons drinkwater gewonnen wordt in het Drentsche Aa gebied? Maar voldoende drinkwater is niet meer zo vanzelfsprekend. Door droge zomers en een toenemende vraag naar water ontstaat er watertekort. Gelukkig is er ook goed nieuws: met een paar kleine en gemakkelijke aanpassingen kunnen jij ons helpen 20% van het watertekort oplossen. Help je mee?

  • Eén minuutje korter douchen (bespaar tot 8,5 liter)
  • Bespaarknop op de wc gebruiken (bespaart tot 3 liter)
  • Gebruik de regenton in plaats van 15 minuten sproeien (bespaart tot 100 liter)
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen (tot 10 liter per minuut)
  • Vervang een druppelende kraan (tot wel duizend liter per jaar)

Heb jij zelf nog een originele bespaartip? Wij horen het graag; deel het via de sociale media met #ikbespaar5liter.

Proeftuin Natuurinclusieve Landbouw verder uitgebreid

Vorig jaar waren het mengteelten, nu staan kruidenrijk grasland en diversificatie in de akkerbouw op het programma. De belangstelling voor kruidenrijk grasland is groot. Bij een instructie in het veld met 7 deelnemers begin april is uitgebreid verteld hoe de kruiden optimaal tot hun recht kunnen komen in grasland. Het doen van waarnemingen en metingen is daarbij belangrijk. In juni is een tweede veldbezoek gepland. De zeven percelen zijn verschillend van aanpak, wat een proeftuin zo interessant maakt. Voor een buitenstaander is het misschien eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken om van kruidenrijk grasland een productief succes te maken. Met een groep akkerbouwers is gestart met twee percelen haver, een perceel bladrammenas voor zaadproductie en een perceel boekweit. In de herfst zullen nog twee percelen rogge worden ingezaaid. Een van de doelen is om een diversificatie bij de zogeheten rustgewassen te bevorderen, ook voor de variatie in het agrarisch landschap en de ecologie. Haver, rogge en boekweit zijn bekende oude gewassen die het verdienen om weer meer te worden geteeld in het Drentsche Aa gebied en als het kan in korte ketens van boer naar consument. Ze hebben in ieder geval de wind weer mee. Contactpersonen: Geertje Enting (0655766883) en Sikke Meerman (0624726727)

Grote belangstelling voor kruidenrijk grasland. Mark de Beer (WUR) geeft uitleg over het meten van de opbrengst. (foto's AND)

Onderzoek energietransitie

In het kader van het project Energietransitie Drentsche Aa hebben Kenniscentrum NoorderRuimte, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en BOKD de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de mening van inwoners van het Drentsche Aa gebied over de energietransitie. Met behulp van een uitgebreide enquête, werksessies en gesprekstafels is er waardevolle input verzameld over welke energiemaatregelen de inwoners passend vinden voor het gebied. Dit is belangrijk, omdat de Natuur en Milieufederatie Drenthe en BOKD met dit project energiegroepen in het gebied ondersteunen bij hun plannen voor een lokale energietransitie. Projectleider Remco Mur: “We zijn ervan overtuigd dat dit proces van onderaf moet plaatsvinden, in samenwerking met de inwoners en rekening houdend met de unieke natuur- en cultuurwaarden van het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa.” Het project is een onderdeel van  de kwaliteitsimpuls Nationale Parken 2021- 2023, die invulling geeft aan de “Standaard voor Nationale Parken nieuwe stijl”.

Hoewel de ondersteuning van de lokale groepen nog loopt, delen we graag de opbrengsten van het onderzoek en de gesprekken. Het document "Drentsche Aa, dit is waar ik voor sta!" vat de visies van de inwoners samen en dient als inspiratie en leidraad voor dorpen, lokale initiatieven en overheden om, ook na afloop van het project, gezamenlijk vorm te geven aan een gedragen energietransitie.

Bekijk het document hier

Nieuwe Nationaal Park promotiefilmpje van Marketing Drenthe

Marketing Drenthe lanceert in samenwerking met de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Assen een video met de hoogtepunten van het Nationaal Park Drentsche Aa in anderhalve minuut.

Gebruik de video in een mailing naar jouw gasten, speel deze af in de receptie of plaats het op jouw website. Op deze manier laat je gasten alvast zien wat er allemaal te beleven is in de omgeving. De video is vrij te gebruiken en ook makkelijk te delen via social media. Inspiratie nodig voor een begeleidende tekst? We helpen je hieronder op weg!

Beleef het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Een oeroud landschap waar de beek ‘Drentsche Aa’ al sinds mensenheugenis door het landschap slingert. Ze brengt je langs de mooiste plekjes in gebied, waaronder de karakteristieke esdorpen, heidevelden en bosvennen. Ontdek het gebied te voet, op de fiets, via de MTB-routes of te paard. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Bekijk hier het filmpje

Jaarverslag Nationaal Park Drentsche Aa 2022

Lees hier het jaarverslag 2022 van het Nationaal Park Drentsche Aa

Jaarverslag 2022 online beschikbaar - Drentsche Aa

Even kijken:

Ken je de vogelkijkwand bij de Holmers Halkenbroek? Zeker de moeite waard om eens naar toe te fietsen.

Erop uit:

Kijk voor het meest actuele excursieoverzicht op Activiteiten - juni 2023 - Drentsche Aa

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Nationaal Park Drentsche Aa.

Fotografie: Nationaal Park Drentsche Aa (tenzij anders aangegeven)

Redactie: Nationaal Park Drentsche Aa

Volg ons ook op FacebookTwitter en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

facebook_circle twitter_circle instagram_circle

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Via deze pagina kunt u zich afmelden.